The Others Çakıcı'yı hafta başında istiyoruz

Çakıcı'yı hafta başında istiyoruz

26.08.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Çakıcı'yı hafta başında istiyoruz

Çakıcıyı hafta başında istiyoruz

       FRANSA'da tutuklanan Alaaddin Çakıcı'nın iade istemine ilişkin dosyanın büyük ölçüde hazırlandığı bildirildi. Adalet Bakanı Hasan Denizkurdu, dosyanın pazartesi günü Dışişleri Bakanlığı kanalıyla Fransa'ya gönderileceğini açıkladı.
       Başbakanlık merkez binasında Başbakan Mesut Yılmaz'la bir saat görüşen Denizkurdu, görüşme sonrasında Çakıcı'nın Türkiye'ye iade edilmesi işlemine ilişkin çalışmaların önümüzdeki günlerde tamamlanacağını belirterek şunları söyledi.
       "Orada gerçekleştirilen yakalanma, Türkiye'nin iade talebi dolayısıyladır. Bu konuda da Fransız savcıdan teyit gelmiştir. Kamuoyunda ve bazı basın organlarında yanlış algılanıyor. Eğer Türkiye'nin iade talebi olmasaydı Çakıcı yakalanamazdı. Türkiye'nin iade talebi olduğu için bu operasyon yapılmıştır. Ancak orada üzerinden sahte pasaport çıkması ve direnme göstermesi Fransız yasalarına göre suç oluşturduğu için ayrıca yargılanıyor. Üzerindeki pasaport sahte çıkmasaydı ve orada bir olay çıkmasaydı dahi, yine Türkiye'nin talebi dolayısıyla yakalanıp iade prosedürü başlamış olacaktı."
       Denizkurdu, Çakıcı'nın hangi suçlardan isteneceği konusunda ise çelişkili bilgiler verdi. Denizkurdu, Çakıcı'nın 6 dosya nedeniyle iadesinin isteneceğini ve bu işlemin rutin bir işlem olduğunu belirtirken, Bakanlar Kurulu girişinde basın mensuplarının "Bu 6 dosya içinde idam istemi bulunanlar da var mı?" sorularına "hayır hayır" yanıtını verdi.
       Denizkurdu, Yılmaz'la görüşmesinin ardından yaptığı açıklamalarda ise Çakıcı'nın Türkiye'de idamla yargılanıyor olmasının iadeye engel oluşturmayacağını kaydetti.
       Denizkurdu, Suçluların İadesine Dair Sözleşmenin (SİDAS) 11. maddesindeki, "ölüm cezasının uygulanmayacağı teminatının verilmesi halinde iade yapılabilir" hükmünü hatırlatarak, Türkiye'nin 1957'de bu maddeye rezerv koyduğunu ve Fransa'nın da bu rezerve itiraz etmediğini kaydetti. Denizkurdu, "`Türkiye, idam cezasının uygulanmayacağı konusunda garanti verirse iade edilir' diye çok açık rezervi var. Ayrıca, yine aynı sözleşmede `o ülkede idam cezası olmakla birlikte eğer uzun yıllardan beri idam cezaları uygulanmıyorsa yine iade yapılır' diye açık hüküm var" dedi.
       TCK'da yapılması gündeme gelen değişiklikle de bu gibi fiillere verilen idam cezasının kaldırılmasının öngörüldüğünü bildiren Denizkurdu, "Dolayısıyla iadeyi engelleyecek bir hukuki engel görmüyorum" dedi.



Yazarlar