The Others Çalışlar: Ben gazeteciyim

Çalışlar: Ben gazeteciyim

02.10.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Çalışlar: Ben gazeteciyim

Çalışlar: Ben gazeteciyim

       PKK lideri Abdullah Öcalan ve Kemal Burkay'la ropörtajlarında "Bölücük propagandası" yaptığı iddiasıyla yargılanan gazeteci - yazar Oral Çalışlar'a dünkü duruşmasında siyasetçi, yazar ve sanatçılar destek verdi.
       İstanbul 1 No'lu DGM'deki duruşmaya sanık Çalışlar ve Pencere Yayınları'nın sahibi Muzaffer Erdoğdu katıldı. CHP milletvekilleri Murat Karayalçın ve Ercan Karakaş, Bağımsız İzmir Milletvekili Aydın Güven Gürkan, sanatçı Zülfü Livaneli, Leman Sam, Müjde Ar, Serap Aksoy, yazar Orhan Pamuk, İstanbul Barosu Başkanı Yücel Sayman, Turgut Kazan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Nurettin Sözen, gazeteci Umur Talu, Zeynep Oral ve Tuğrul Eryılmaz da duruşmaya dinleyici olarak katılarak Çalışlar'a destek verdi.
       Terörle Mücadele Kanunu'nun "Devletin bölünmezliği aleyhine propaganda" başlıklı 8 / 1. maddesi gereğince 2 ile 5 yıl arasında hapsi istenen Çalışlar savunmasında, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin DGM'lerin tarafsız ve bağımsız yargılama yapamayacakları konusundaki kararını hatırlatarak yargılamanın durdurulması istedi. Çalışlar "İç hukukumuz imzaladığımız tüm uluslararası anlaşmaları `kanun' hükmünde kabul ediyor. Bu karar bu yüzden bağlayıcıdır. Sizin açınızdan da uluslararası sözleşmelere uyuluncaya kadar duruşmanın durdurulmasını istiyorum" dedi.
       Çalışlar'ın avukatı Fikret İlkiz'in savunma için ek süre istemesi üzerine duruşma ertelendi. Çalışlar, duruşmanın ertelendiği 10 Aralık tarihinin "Avrupa İnsan Hakları Günü" olduğunun hatırlatılması üzerine "Bu da kaderin bir cilvesi. Bu davada yargılanıp mahkum olursam terörist sayılacağım. Bu inanılır bir şey değil, ben gazeteciyim" diye konuştu.
       Karayalçın da Çalışlar'ın yargılanmasıyla ilgili sorulara "Burada gerçek teröristleri yargılarsanız biz değil, onların arkadaşları gelir. Türkiye'de düşüncenin ifade sıkıntısı vardır. Bu Türkiye Cumhuriyeti'nin demokratikleşmesiyle aşılacaktır" yanıtını verdi.