The Others Çankaya'nın iki turlu ısrarı

Çankaya'nın iki turlu ısrarı

25.01.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Çankaya'nın iki turlu ısrarı

Çankayanın iki turlu ısrarı

       SEÇİMLERİN ertelenmesi konusundaki mesajlarına parlamentodan istediği desteği bulamayan Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, bu kez de 18 Nisan'daki yerel seçimlerin iki turlu yapılması tartışmasını başlattı. Seçmenin oyunun parçalanmasını istemeyen Demirel'in ısrarı üzerine Başbakan Bülent Ecevit, "Sayın Yılmaz'la görüşeceğim. Diğer partilerin de desteği lazım. Bir sondaj yapacağım" dedi.
       ANAP'ın desteklediği, DYP'nin U dönüşü yaptığı, FP ve CHP'nin karşı çıktığı iki turlu seçimin yasalaşması, seçime kadarki sürede zor görünüyor.

       Hükümet arayışı sürecinde siyasi parti genel başkanlarına belediye başkanlığı seçimlerinin iki turlu yapılması konusunda destek olup olmayacaklarını soran Demirel, DSP azınlık hükümetinin kurulmasının ardından rafa kalkan öneriyi yeniden tartışmaya açtı. Demirel, iki turlu seçim ısrarının gerekçesini, "bir belediye başkanı halkın en az yarısının desteğini almalıdır. İki turlu seçim partilerin toplumu parçalayıcı etkisini ortadan kaldırır" diye açıkladı. Demirel'in çıkışının ardında, FP'nin yerel yönetimlerde iktidar olması tartışmasının yattığı kaydedildi.

       Seçimlerin erteleneceği endişesiyle DSP azınlık hükümetine destek veren DYP lideri Tansu Çiller, başlangıçta tam destek verdikleri iki turlu seçim önerisinden geri adım attı. DYP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Gölhan Demirel'in önerisini değerlendirirken, "Biz, iki turlu seçime karşı değiliz. Biz sadece mahalli seçimlerin değil, genel seçimlerin de iki turlu yapılmasını geçen yıl Şubat ayında önerdik, ama kabul görmedi. Seçim Kanunu'nda en ufak bir oynamaya dahi razı değiliz. Çünkü, en ufak bir değişilik yapılırsa seçimler iptal edilir. Biz bunun için karşı çıkıyoruz, yoksa Cumhurbaşkanı'na karşı olduğumuzdan değil" dedi.

       FP lideri Recai Kutan ile CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın başından beri karşı olduğu iki turlu seçim, "güçlü belediye başkanı istiyoruz" mesajını veren ANAP tarafından destekleniyor. DTP de, ittifaklara olanak sağlayacak baraj düzenlemesi ile, iki turlu seçim önerisine neden olan sakıncaların ortadan kaldırılacağı görüşünü savunuyor.