The Others Çapraz Ateş

Çapraz Ateş

26.03.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Çapraz Ateş

Çapraz Ateş


Kızılderililer akrabamız mı?


       Samsun'da üç gündür süren 8. Türk Kurultayı'na Kızılderililer de davet edilmişlerdi. Ancak toplantıdan iki gün önce mazeret beyat eden Kızılderili delegeler, Samsun'a gelemedikleri için TÜDEV Genel Sekreteri Atilla Şimşek'e üzüntülerini bildirdiler.
       Kızılderililerin Türk Kurultayı'na geleceği yolunda çıkan haberler Samsun'a gazeteci akını sağladı.
       Peki Kızılderililerin Türk kurultayında ne işleri var?
       Yoksa Kızılderililer de Türk mü?
       Bu konuyu Kurultay delegeleri arasında "Çapraz Ateş"e aldık.

Amcaoğlumuz olurlar!

       Kurultay'ın düzenleyicisi TÜDEV Genel Sekreteri emekli topçu albay Atilla Şimşek, "Bu konunun uzmanları var, ben tarihçi değil" gibi ihtiyat cümlelerinin arkasına tam siper yaptıktan sonra şöyle dedi:
       "Yüzde 100 Türktürler! Siu kabilesi Türkçe su anlamına geliyor. Kızılderili çadırlarına baktığımız zaman kurt figürleri görürsünüz. Türkler'de de kurt çok önemlidir biliyorsunuz. Türkler M.Ö. 10 - 12. YY'da Alaska ve Japon adaları üzerinden Amerika'ya geçtiler."
       Bu konuda araştırmaları olan Prof. Dr. Reha Oğuz Türkkan ise doğrudan "Kızılderililer Türktür" demekten kaçınıyor. Ancak arada bağlar bulunduğunu bilimsel verilere dayanarak ileri sürüyor:
       "Amerika'da 25 yıl kaldım. İlk kez 1954'te One America adlı kitapta Türkler ile Kızılderililerin kültür ve tarih bakımından çok eskiye dayanan akrabalıkları bulunduğunu okudum. Türk olduklarını değil. Bizim Macarlarla olduğumuz gibi Kızılderililer ile akraba olduğumuzu iddia ettim. Kızılderililer Bering Boğazı yoluyla göçmeden önce hepsi Sibirya'da yaşarlardı. Göçmeyenler kısmen Aral gölüne doğru gelmiş, Ural dağlarından gelme Alpin ırkıyla karışmış ve biz Türkler (ön Türkler) doğmuş... 2 bin yıl sonra bu kez Altay dağlarında karışmış ilk Türkler (Hunlar) meydana gelmiş."
       "Akrabalık aynılık değil mi?"
       "Hayır, amcaoğlu gibi oluyoruz!"

Bu fanatikleri heyecanlandırır

       Kurultay'ın daimi delegesi Azeri kökenli Türk Prof. Dr. Yahya Taşdelen, bu meselenin "boş zamanları değerlendirme" konusu olabileceğini söyledi:
       "Bunlar ütopik, romantik, fantastik şeyler... Her 25 yılda bir jenerasyon değişiyor. Biyolojik faktörler kaybolmuş, olacak şey değil. Bu konu ancak fanatik Türkçüler için heyecan yaratabilir. İlgilenecek çok daha somut konular var. Uzayın fethi yaklaştı, bunlar neyle uğraşıyorlar?"
       Türkmen kökenli delege Fikret Türkmen ise sonra pragmatist bir bakış açısıyla konuyu yaklaşıyordu:
       "Bilimsel açıdan bunun ıspatı kolay değil ama Kızılderililer 'biz Türküz' diyorlarsa buna karşı çıkmamak lazım!"
       Kızılderililerin Türk olup olmadıkları konusu 2000'li yıllarda yeni "beyin fırtınaları" yaratacak gibi görünüyor.