The Others Carettalar’ın yuvası bozuldu

Carettalar’ın yuvası bozuldu

06.06.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Carettalar’ın yuvası bozuldu

Carettalar’ın yuvası bozuldu


Kaplumbağaların üreme alanlarından Çıralı kumsalı yasadışı kum alımı ile tehlikede


       Her yıl mayıs ayından itibaren Akdeniz sahilleri şenlenir. Çünkü nesli tükenmesin diye uğraşılan Caretta Carettalar yumurtlamak için kıyılara çıkar. Ancak kaplumbağaların önemli üreme alanlarından biri olan Çıralı kumsalı, yasadışı kum alımları yüzünden tehlike altında.
       Doğal Hayatı Koruma Derneği, üç kilometre uzunluğundaki Çıralı kumsalında mayıs ve eylül ayları arasında üreme dönemi boyunca koruma çalışmaları yürütüyor. DHKD Deniz ve Kıyı Programı Müdürü Ayşe Oruç, Çıralı’nın kaplumbağalar açısından önemini şöyle vurguluyor: “Çıralı kumsalı 3.2 km uzunluğunda küçük bir kumsal. Ancak tam yan tarafında, 1988’de deniz kaplumbağası üreme alanı olarak ilan edilen Tekirova, turizm yatırımlarına açıldı, Çıralı bu bölgenin alternatifi olarak gördüğümüz bir yer. Bu yüzden önemli. Yumurtlama döneminde kum alırsanız, aldığınız kumla yuvaları yok edersiniz."

İnşaatta kullanılıyor

       Kum çıkarımı Türkiye’nin yalnızca Akdeniz kıyılarında değil, tüm kumsallar, kumullar ve akarsu yataklarında karşılaşılan bir durum. Bunun başlıca nedenleri arasında, son 15 yılda büyük bir hızla artan inşaatlara malzeme temini yatıyor. Özellikle kontrolsüz ve kaçak yapılarda sahillerden alınan kum kullanımının daha fazla olduğu saptanmış. Tuzluluk oranı yüksek olan bu kum genellikle maliyetli yıkama işleminden geçirilmeden kullanılıyor. Ayşe Oruç, kum alımının bütün sahillerde sürdüğünü iddia ediyor: “Bu Çıralı’ya özgü bir problem değil. Bütün Akdeniz’de süren bir problem. Kıyı kanuna göre kıyılardan kum almak yasak. Kıyıyı değiştirecek boyutta kıyıdan kum alamazsınız. Kum alımı için belirlenen alanlar var. Ama en kolayı ve en masrafsızı kıyıdan almak olduğu için bu yol tercih ediliyor."

NEDİR Caretta-Caretta?

Dünya kadar eskiler
       Deniz kaplumbağaları yaklaşık 100-200 milyon yıldan beri dünyamızda yaşıyor. Sayıları hızla azalıyor. Tüm Akdeniz’de yılda 2000 adet Caretta Caretta yumurtluyor.