The Others Çarşı'da can pazarı

Çarşı'da can pazarı

10.07.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Çarşı'da can pazarı

Çarşıda can pazarı

       EMİNÖNÜ'ndeki tarihi Mısırçarşısı'nın girişindeki bir döner büfesinde dün saat 14.00 sıralarında meydana gelen patlama ortalığı kan gölüne çevirdi. Tüpgaz patlamasından kaynaklandığı sanılan patlamada ilk belirlemelere göre yedi kişi öldü, 89 kişi yaralandı. Ölenlerin arasında üç çocuk ile bir turistin bulunduğu öğrenildi. Olayla ilgili soruşturmayı yürüten Terörle Mücadele Şubesi yetkilileri, sabotaj olasılığının da araştırıldığını belirttiler. Eminönü ve çevresinde büyük panik yaşanmasına yolaçan patlamadan sonra çok sayıda polis olay yerine sevk edilirken yaralılar da ambulanslar ve özel araçlarla İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi, Haseki Hastanesi, Taksim İlkyardım Hastanesi, SSK İstanbul Hastanesi ve Vakıf Gureba Hastanesi'ne kaldırıldı.
       Polis, çarşı girişinde geniş güvenlik önlemi alırken, uzman ekipler de patlamanın nedenini belirlemek amacıyla araştırmalar yaptı. İstanbul Emniyet Müdürü Hasan Özdemir, patlamanın hemen ardından olay yerine gelerek incelemelerde bulundu. Özdemir, gazetecilerin sorusu üzerine, ölü ve yaralı sayısı konusundaki tespit çalışmalarının sürdüğünü söyledi. Patlamaya, ilk belirlemelere göre Ünlüoğlu Büfesi'nde bulunan LPG tüplerinden sızan gaz veya buraya bırakılan patlayıcı bir maddenin yol açmış olabileceğini ifade eden Özdemir, bu konudaki araştırmaların sürdürüldüğünü kaydetti.
       Patlamanın duyulmasından sonra hastaneler de alarma geçerken, acil servislerdeki hastalar polikliniklere taşınarak boşaltıldı. Polis, hastanelere kaldırılan yaralıların vücuduna saplanan parçaları incelemek üzere doktorlardan teslim aldı. Patlamada yaşamını yitirenlerin vücudunda ağır yanıklar bulunduğu için kimliklerinin saptanması uzun süre mümkün olamadı.
       Bu arada patlama sonrası olay yerinden şüpheli olarak uzaklaştıkları öne sürülen iki kişinin eşgalini belirleyen polis aramaları başlattı. Patlamadan sonra 155 polis imdat telefonuna "patlamaların kısa aralıklarla devam edeceği" yönünde ihbarlar yapıldı. Bunun üzerine kentin kalabalık noktalarında yoğun güvenlik önlemleri alındı. İskele, gar, alış veriş merkezleri gibi yerlerde kimlik uygulamaları yapılmaya başlandı.

       ÖLEN yedi kişiden kimlikleri belirlenenlerin isimleri şöyle: Beyhan Sürücü (35), Erdi Karacan (10), İsmail Alver (6).

       SSK Samatya Hastanesi: Güler Şentuna, Nurhan Güneş, Mustafa Erkoç, Şükran Aktunç, Hatice Aktunç, Nesrin Aydın, Şükrü Aydın, Fidan Aydın, Arzu Yüksel, Ercan Şentürk, Aydın Topal, Ümit Saroğlu, Nurgül Biriner, Nevim Biriner, İsmail Cemil Altunç, Büşra Altunç, Hasan Çekiç, Emine Ateş, Ümit Çelik, Dursun Torun, Murat Torun, Nuran Temel, Nesrin Toprak, Dilek Yulan
       Haseki Hastanesi: Levent Sevim, Sakıp Yenal, Sercan Akan, Sabri Kaya, Ayfer Aktaş, Soner Aktan, Engin Suzar, Ayşe Kara, Yasin Kara, Sercan Taşkıran, Güner Öcal, Belgin Güner, Muzaffer Akan, Engin Güre, Mehmet Çolak, Handan Kuçay, Firuze Maruk ve Norveç uyruklu Sadun Kakabauoh ile Shahen Roshidahmed
       Cerrahpaşa Hastanesi: Şahinder Dadaoğlu, Hacer Çelik, Ayşe Duman, Meliha Hasanoğlu, Nezahat Hasanoğlu, Mustafa Uysal, Baki Temur, Alparslan Toköz, Ramazan Vurkan, Ayşe Şirin, Erpil Sucu, Şükran Altunç, Nevzat Metin, Müzeyyen Keskin, Aziz Sucu, Sabahattin Hasanğlu, Hülya Güler, Ayşe Güler, Seher Erdemir, Cemil Vurgan, Nurgül Bilici ve üç Fransız uyruklu Beatrice Demarte, Polin Demarte, Clemente Demarte
       İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi: Çiğdem Aşar, Şadiye Aşar, Duran Öztürk, Yıldız Maralı, İsmet Çetinkaya (hayati tehlike var)
       Süleymaniye Hastanesi: Altı kişi ayakta tedavi gördü.

       * Haseki Hastanesi'nde üç ölü, otuz yaralı
       * Cerrahpaşa Hastanesi'nde iki ölü, 20 yaralı
       * Samatya SSK Hastanesi'nde iki ölü (çocuk), 24 yaralı
       * Vakıf Gureba Hastanesi'nde altı yaralı
       * Çapa Tıp Fakültesi'nde 7 yaralı