The Others Çevreci vekile çevre tokadı

Çevreci vekile çevre tokadı

10.05.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Çevreci vekile çevre tokadı

Çevreci vekile çevre tokadı


ANAP milletvekili ve Meclis Çevre Komisyonu Üyesi Hasan Özyer'in Kelebekler Vadisi'ne yakın bir koya yaptıracağı otel mahkeme kararıyla durduruldu


       ANAP Muğla Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Hasan Özyer'in dünya harikası Gemile koyunda yaptırmak istediği 300 yataklı otelin inşaatı, çevrecilerin çalışmaları sonucunda mahkeme kararıyla durduruldu.
       Milletvekiliyle çevrecileri karşı karşıya getiren tartışma, Özyer'in 1997'de turizm yatırım belgesi alarak, Fethiye'nin ünlü Kelebekler Vadisi ve Ölüdeniz beldesine komşu Gemile koyunda otel temeli atmasıyla başladı.
       Çevrecilerin tepkileri sonucunda, inşaatın temeli tamamlandığında, İzmir 2 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, derecesi sonradan belirlenmek üzere bölgeyi doğal SİT ilan etti.
       Muğla Valiliği ve Bayındırlık Müdürlüğü kararıyla inşaatın durdurulmasının ardından Özyer'in şirketi Aydın 2. İdare Mahkemesi'ne başvurdu. Bu arada Koruma Kurulu Ocak 1999'da, Özyer'in inşaatının tamamlanmasına olanak tanıyarak, bölgenin "2. derece koruma alanı" olduğuna karar verdi.

Kendi açtığı davayı kaybetti

       Ancak çevrecilerin baskısıyla derecelendirmeyi iptal eden Koruma Kurulu, 1.5 yıldır yeni derecelendirme yapmazken, Özyer'in açtığı dava da sonuçlandı. Bilirkişi heyetinin incelemelerine ve raporlarına dayanılarak verilen mahkeme kararında, bölgenin "endemik bitkilerin yetiştiği çok önemli ekolojik alan" olduğu, bu nedenle "1. derecede doğal SİT niteliği taşıdığı" belirtildi. Mahkemenin ret kararında "turizm açısından asıl çekiciliği oluşturan doğal ve tarihsel değerlerin yitirilmemesi gerektiği" belirtildi.

Özyer ısrarlı

       Mahkeme karara dayanak olarak, bölgede inceleme yapan bilirkişi heyeti üyeleri Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Ümit Erdem, Prof. Dr. Aydın Güney ve Doç. Dr. Bahar Zafer'in raporlarını gösterdi. Özyer ise karara itiraz edeceğini söyleyerek, "Yargılama tamamlandıktan sonra açıklama yapacağım" dedi.