The Others Cezaevleri gözaltında

Cezaevleri gözaltında

15.08.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Cezaevleri gözaltında

Cezaevleri gözaltında

GEÇEN hafta bir tutuklunun ölümü bir gardiyanın da yaralanmasıyla sonuçlanan isyandan sonra Adana E Tipi Kapalı Cezaevi'yle Ceyhan Cezaevi gözlem altına alındı. Cezaevinde inceleme yapan İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana Şubesi Cezaevi İzleme Komitesi yetkilileri Adana Cezaevi'nin şantiyeye döndüğünü belirterek "Cezaevinde oda değil basbayağı hücreler yapılıyor. Bu hücrelerin yapılması cezaevlerinde ölümle sonuçlanacak eylemlere yol açar" dedi.
Adalet Bakanlığı'nın açıkladığı gibi cezaevlerinde oda değil 4 - 6 kişilik hücreler yapıldığını gözlemlediklerini ifade eden komite üyeleri Avukat Mustafa Çinkılıç ve Süleyman Kılıç izlenimlerini şöyle anlattı: "Hücreler yapılıyor. Eskişehir'deki tabut hücrelerden daha kötü. Adalet Bakanlığı'nın bu konudaki ısrarcı tutumu Türkiye'deki cezaevlerinde sanıyorum ki genel bir eylemi gündeme getirecek. Bakanlık önlem almaz ise bu eylemlilik ölümlerle sonuçlanabilir. Bu da şunu gösteriyor; devletin cezaevlerine yönelik net bir politikası yok. Günü birlik şartlara, hükümetlere, bakanlarının kafasına göre üretiliyor."
Yaptıkları görüşmede, tutukluların böyle bir uygulamaya izin vermeyeceklerini, direneceklerini belirttiklerini ifade eden Cezaevi İzleme Komitesi üyeleri, amaçlarının cezaevlerindeki tutukluların sorunlarını saptamak, yaşanan gerginliği önceden belirleyip gündeme getirmek olduğunu kaydetti," Tutuklular, yetkililere güvenmiyor. Biz aradaki bu güvensizliği, gerilimi ortadan kaldırmak istiyoruz" diye konuştu.

Tutukluların çoğunlukla gardiyanların zora dayalı sindirme politikasından yakındıklarını belirten Çinkılıç ve Kılıç, "Kendilerine insan gibi davranılmasını istiyor" diyerek tutukluların isteklerini şöyle sıraladı: "Görüş sırasında eşyaları didik dik ediliyor. Keyfi arama yapılıyor. Örnek olarak tutuklu yakınının getirdiği karpuz içine alkol enjekte edilmiş düşüncesiyle paramparça edilerek yenilmez hale getiriliyor. Buzdolabı, sıcakta serinlemek için vantilatör istiyorlar. Yiyeceklerini sıcaktan muhafaza etmek, soğuk su içmek istiyorlar. Su sıkıntısı çekiyorlar."

Yazarlar