The Others Cinayeti 300 kişi seyretti

Cinayeti 300 kişi seyretti

25.11.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Cinayeti 300 kişi seyretti

Cinayeti 300 kişi seyretti


Almanya'da ırkçılar, 6 yaşındaki Joseph'i işkence edip öldürürken, havuzda bulunan 300 kişi cinayeti seyretti


       Doğu Almanya'da Dresden kenti yakınlarındaki Sebnitz kasabasında altı yaşındaki Joseph'in ırkçılarca işkence edilip öldürüldüğünün anlaşılması kamuoyunda şok etkisi yaptı.
       Üç yıl önce şahit bulunamadığı için "kaza oldu" denilerek kapatılan davanın yeniden açılmasını sağlayan ve bunun için oğluna ikinci kez otopsi yaptırdıktan sonra kapı kapı dolaşıp şahitleri arayan anne Renate Abdulla, havuzda işlenen cinayete şahit olan 300'e yakın insanın "imdat" çağrılarına kulak asmamasının dehşet verici olduğunu belirtti.

       İmdat çığlıkları
       Korkunç cinayetin en yakın görgü tanığı olan abla Diana, kardeşinin imdat çığlıklarını birçok insanın duyduğunu, bu kişilerin daha sonra Joseph'in ırkçılarca havuzda boğuluşunu da izlediklerini ifade etti. Vahşeti televizyon ekranlarında anlatan Diana, "Saldırganların bir bölümü beni kuşatarak yardıma koşmamı engellediler. Diğerleri ise kardeşime işkence yapmaya başladılar. Joseph, sürekli bağıyor ve imdat istiyordu. Ancak, o sırada havuzda bulunan birçok insan Joseph'in haykırışlarını duymasına rağmen yardım etmedi. Hepsi korktu" dedi.

       Kaza raporu verildi
       Joseph'in annesi Renate ise, daha ilk günden olayın kaza olmadığını, oğlunun cinayete kurban gittiğini söylemesine rağmen, polis ve savcılığın gerekli takibatı yapmadığını savundu. Üç yıldır bir dedektif gibi korkunç cinayeti aydınlatmaya uğraşan Renate Abdulla, şunları söyledi:
       "Bazı tanıklar, o zamanlar ifade vermekten korktular. Ancak ben polise ve savcılığa oğlumun cinayete kurban gittiğini ve ırkçılar tarafından öldürüldüğünü söyledim. Savcılık, göstermelik ifadeler aldı. Dresden kliniği de yaptığı otopsiden sonra anlaşılmaz bir şekilde 'kaza' raporu verdi. Böylece kısa bir süre sonra soruşturma kapandı."
       Renate Abdulla, daha sonra birçok tanığın kendisine cinayeti anlattığını da sözlerine ekleyerek, 15 kişiden yazılı ifade aldığını, Giessen Üniversite Kliniği'nde de yeniden otopsi yaptırarak cinayeti kanıtladığını bildirdi.
       Talihsiz anne, cinayetin en acı tarafının yüzlerce insanın önünde işlenmesi olduğunu vurguladı ve "İnsanların bir çocuğu kurtarmak için hiçbir şey yapmaması çok acı. Ben intikam istemiyorum. Sadece bu olayın örnek olmasını dileyerek, insanları böylesine hain saldırılara seyirci kalmamaya çağırıyorum" diye konuştu.

       Yargının özürü
       Joseph'in ailesi ve sivil toplum örgütlerince ağır bir dille eleştirilen polis ve yargı ise suçu tanıkların üzerine attı.
       Dresden Başsavcılığı Sözcüsü Claus Bogner, 1997'de meydana gelen olaydan sonra tanıkların ifadelerinden hareket ettiklerini, o zaman dinlenen birçok tanığın Joseph'in kaza sonucu öldüğünü söylediğini belirtti. Yeni ifadeler üzerine soruşturmanın "cinayet" suçlamasıyla tekrar başlatıldığını da ifade eden Bogner, yeni tanıkların arandığını da kaydetti.
       Bu arada tanıkların yeni ifadelerini inceleyen Dresden Başsavcılığı, dün üç gencin tutuklandığını açıkladı. Maik H. (20), Sandro R. (25) ve Uta Sch. (21) adlı zanlıların, küçük Joseph'i dövüp, havuza sürüklediklerinin anlaşıldığını kaydeden başsavcılık yetkilileri, cinayetle ilgisi olduğu sanılan diğer ırkçıların da aranmasına başlandığını belirtti.