The Others Cinsiyet değiştiren oyuncuya ölüm tehdidi

Cinsiyet değiştiren oyuncuya ölüm tehdidi

18.03.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dizi oyuncusu Nil Erkoçlar’ın cinsiyet değiştirmesi sonrası gelişmeler Milliyet’te “Cinsiyet değiştiren oyuncuya ölüm tehdidi” başlıklı bir haber yayımlandı.

Cinsiyet değiştiren oyuncuya ölüm tehdidi

Haberde şu ifadelere yer veriliyor: “Erkoçlar’ın cinsiyet değiştirdiğini açıkladıktan sonra muhafazakâr çevrelerden ölüm tehditleri almaya başladığı ortaya çıktı.
Erkoçlar’ın bu nedenle uzun süredir beraber olduğu Müge isimli sevgilisiyle oturduğu evi terk edip şehir dışına çıktığı belirtiliyor. Birkaç hafta gözlerden uzak kalmayı planlayan Erkoçlar’ın tehditler devam ederse devletten koruma talebinde bulunacağı belirtilmekte.”

‘Muhafazakâr çevreler’
Hukuk Fakültesi öğrencisi Kutluay Yıldırım gönderdiği açıklamada şöyle diyor: “Gazetecilik merakı olan ve bu alanda ders alma hazırlığında olan bir okuyucunuz olarak soruyorum. Haberinizde yer alan bilgi ya da iddianın kaynağı nedir?
Tehdit edenlerin “muhafazakâr çevrelerden” olduğunu nereden biliyorsunuz?
Bunun delili nedir? Oyunculuk teklifi aldığını nereden biliyorsunuz? Nil Erkoçlar hiç kimseden ölüm tehdidi almadığını, oyunculuk teklif edilmediğini söylüyor. Hal böyleyken “Muhafazakâr çevre” üzerine böyle bir itham da bulunmak, gazetecilik midir? Erkoçlar’ın bu iddialarınızı yalanlayan açıklamasına gazetenizde yer verdiniz mi?
Magazin Servisi gönderdiği açıklamada şöyle diyor: “Bazı haberler haber kaynaklarının gizliliğini gerektirmektedir. Kaynağımızı açıkça belirtmemiş olmamız, haberimizin doğruluğunu şüpheli hale getirmez. Dolayısıyla birkaç yerden teyit ederek yaptığımız haberimizden sonra, gelişmeler üzerine Nil Erkoçlar’a da ulaştık. Kendisinin yakın çevresine tehdit edildiğini söylediği yönündeki bilgiyi doğrulamadı. Oysa twetter ve facebook üzerinden bile bu tehditkâr yorumlar sürdürülmüştür.”

Haberin Devamı

Ombudsman Görüşü:

Cinsiyet ve kimlikler üzerinden kişilerin hedef gösterilmesini haberleştirmek olası bir tehlikeye işaret etmek açısından önemlidir. Muhabir haberinin kaynağını açıklamak zorunda değildir. Ancak tehditkâr ifadeleri kullananları ‘muhafazakâr’ olarak yorumlamak, muhafazakârlarla ilgili böyle bir algı yaratmak sorunludur. Ayrıca Nil Erkoçlar’ın görüşlerine de yer verilmeliydi.