The Others Cizre barut fıçısı

Cizre barut fıçısı

23.08.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Cizre barut fıçısı

Cizre barut fıçısı

Kanlı düğün nedeniyle başlayan gerilimli günler nedeniyle, ilçede evler silah deposuna döndü

DÜĞÜN evine yapılan ve dokuz kişinin ölümü 52 kişinin yarlanmasıyla sonuçlanan bombalı saldırının ardından ilçede gerginlik sürüyor.
İlçede tamamı korucu olan Kıçan, Tayan ve Batuyan aşiretleri arasında başlayan gerginliğin çatışmaya dönüşmemesi için güvenlik güçleri devriye görevi yapıyor. Olayın yaşandığı Cudi Mahallesi ise adeta bir silah deposu gibi. Bu semtte oturanların tamamını korucular oluşturuyor. Damat Sekvan Kulanç, yas tutulduğunu belirterek, heran bir saldırı endişesi taşıyor. Ağrının Patnos ilçesinden Cizre'ye gelin gelen Saime ise, olayın şaşkınlığını üzerinden atamamış. Kocasının silahını başucundan ayırmadığını belirterek, "Silahla yatıp silahla kalkıyoruz" dedi. Olay sırasında yaralanan damadın kardeşi Selahattin Kulanç, daha önce bir düğünde araç sollaması yüzünden Saçan ailesiyle kavgaları olduğu, ancak bu olayın barışla sonuçlandığını söyledi. Kulanç, "Biz hakkımızı hukuki yollardan almaya çalışacağız. Devlete güveniyoruz. Olayı gerçekleştirenler Kıçan aşiretindendir. Ancak bunlar Tayan aşireti içinde barınıyor. Olayı gerçekleştiren ailenin tümünün Cizre'den atılmasını istiyoruz. İntikam almak istiyorlarsa gelip bizlerden birini vursalardı" dedi. Olayın asıl nedenini aşiretler arasında çatışma çıkarmak olduğunu iddia eden Selahattin Kulanç, "Burdaki amaç, aşiretleri çatıştırıp güç elde etmekti. Kendileri ağa olmak istiyordu. Bu yolla zengin olmayı amaçlıyorlardı. Bu hareketleriyle Cizre'deki ağaları ve Belediye Başkanını küçültmek istediler" diye konuştu.
Kıçan aşireti evinde ise büyük bir sessizlik ve tedirginlik yaşanıyor. Aileden dört kişinin tutuklanması üzerine diğer fertleri eve kapandı. Bir süre gözaltında kaldıktan sonra iki kardeşiyle birlikte serbest bırakılan Kıçan aşiretinden Abdulkerim Saçan, olayla uzaktan yakından bir ilgilerinin bulunmadığını belirterek, "Bazı çevreler bu olayı bizim üzerimize yıkmak istiyor. Benim iki erkek ve bir kız kardeşim düğündeydi. Biz nasıl böyle bir olayı yapabiliriz. Cizre'yi terketmemiz için bize baskı yapılıyor.