The Others Dağa sevdalıydı, zirve mezarı oldu

Dağa sevdalıydı, zirve mezarı oldu

02.04.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Dağa sevdalıydı, zirve mezarı oldu

Dağa sevdalıydı, zirve mezarı oldu


Murat Karaman, Hüseyin Gökalp - Niğde


Hacettepe Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü ikinci sınıf öğrencisi, Soner Ünsal'ın (22), "sevdalısı" olduğu Demirkazık Dağı'na tırmanırken uçuruma yuvarlanarak ölmesi, ailesi, arkadaşları ve dağ sporları camiasını yasa boğdu.
Kurban Bayramı tatilini fırsat bilen Ünsal, kendisi gibi Hacettepe Üniversitesi Dağcılık Kolu üyesi olan 14 arkadaşıyla Niğde'nin Çamardı ilçesindeki Demirkazık'ın eteğindeki Emli Vadisi'nde kamp kurdu. Bir süre dinlenen dağcılardan Ünsal, Zafer Dedeoğlu ve Güçlü Özer'den oluşan ilk grup önceki gün zirveye tırmanmaya başladı.
Üç bin 776 metre yüksekliğindeki Kaldı Zirvesi'ne 250 metre kala, Ünsal'ın tırmanmak için tuttuğu kaya parçası koptu ve talihsiz genç 400 metrelik uçuruma yuvarlandı. Arkadaşlarının boşluğa uçtuğunu gören Dedeoğlu ve Özer, indikleri uçurumun dibinde Ünsal'ın cesediyle karşılaştı. Cesedi çıkarmayan iki arkadaş, durumu Mesut Çankaya Dağ ve Kayakevi yetkililerine bildirdi.

Kötü hava engeli

Mesut Çankaya Dağ ve Kayakevi görevlileri, tipi ve çığ tehlikesi nedeniyle uçuruma inemedi. Genelkurmay'dan helikopter istenmesinden de çığ tehlikesi nedeniyle vazgeçildi.
Demirkazık'a giden Türkiye Dağcılık Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Nuri Dokuzoğlu başkanlığındaki 24 kişilik kurtarma ekibiyle Nasuh Mahruki yönetimindeki 16 kişilik AKUT ekibi dün sabah Emil Vadisi'nde cesedi çıkarma çalışmalarına başladı.
Emekli albay Hüseyin Ünsal, oğlunda bitip tükenmek bilmeyen bir dağcılık sevdası olduğunu belirterek "Soner, Erciyes'e de giderdi, ama Demirkazık'ın onun için özel bir yeri vardı. Burayı çok sevdiğini söylerdi. Daha önce de defalarca Demirkazık'a tırmanmıştı. Yani, Soner bir Demirkazık sevdalısıydı" dedi.
Baba Hüseyin Ünsal'a başsağlığı dileğinde bulunan Niğde Valisi Adil Yazar, Soner Ünsal'ın da aralarında bulunduğu tırmanma ekibinin, dağ ve kayakevine uğramadan tırmanışa geçtiğini söyledi. Yazar, "Prosedür gereği buraya uğranıp, görevlilerden çeşitli konulara ilişkin bilgi alınıp, tırmanmayla ilgili jandarmanın bilgilendirilmesi gerekiyordu" diye konuştu.