The Others Dayak kadını kaçırıyor

Dayak kadını kaçırıyor

07.06.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Dayak kadını kaçırıyor

Dayak kadını kaçırıyor


Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'na (SHÇEK) bağlı altı kadın konukevine son sekiz yılda yardıma muhtaç 1909 kadın ve 1669 çocuk sığındı.Kadınlar konukevlerine daha çok fiziksel ve duygusal istismardan kaçmak, psikolojik destek, aile ve bireysel danışmanlık, hukuksal rehberlik ve kendilerine yeterli olabilmek için sığınıyor. İstismara uğrayan kadınların, eşlerinin çoğunluğunu ilkokul mezunu ve işsiz erkekler oluşturuyor.
Konukevi istatistiklerinden derlenen bilgilere göre, konukevlerine en çok şehirlerde yaşayan kadınların başvurdukları ortaya çıktı. Başvuruların yüzde 72'si şehirlerden, yüzde 24'ü ilçelerden, yüzde 2'si de köylerden oluyor.
Kadınların yüzde 64'ü fiziksel, cinsel ve istismardan, yüzde 24'ü de kendi istekleri dışında ekonomik ve sosyal yoksunluk nedeniyle konukevlerine sığındı.
Evlilik dışı çocuklarının aileleri tarafından reddedilmesi ve töre cinayetleri nedeniyle kadın konukevlerine sığınan kadınların oranı ise yüzde 8.
Cezaevinden yeni çıkan veya alkol bağımlılığından kurtulmak isteyen kadınların oranı ise yüzde 1.

İstismar

Şiddete uğrayan kadınları en çok eşleri istismar ediyor. Kadınların, işlerinden kaçmalarında yüzde 68 ile en yüksek oranlı neden fiziksel istismar. Kadınların yüzde 26'sı duygusal, yüzde 7'si de cinsel istismar nedeniyle evlerinden ayrılıyorlar.
İstismarı uygulayanların başında yüzde 90 ile eşler gelirken, bunu yüzde 3 ile baba, komşu, güvenilen kişiler (dayı, amca, arkadaş), yüzde 1 oranında da üvey baba - anne ve kardeş izliyor.
Konukevine sığınanların yüzde 51'i evli, yüzde 48'i ilkokul mezunu. Kadınların yüzde 75'i de çocuklarıyla birlikte konukevlerine sığınıyor. Anneleriyle sığınan çocukların yüzde 66'sı 0 - 6 yaş arasında bulunuyor.
Şiddeti uygulayan erkeklerin yüzde 68'i ilkokul mezunu, yüzde 26'sı 31-35 yaş grubunda yer alırken, düzenli bir gelirleri yok.
Sığınan kadınların sadece yüzde 35'inin eşi, düzenli ama düşük gelir getiren bir işte çalışıyor. Eşlerin yüzde 34'ü geçici işlerde, yüzde 19'u da işsiz.
Eşlerine fiziksel ve cinsel şiddet uygulayan erkeklerin yüzde 35'i ise alkol bağımlısı.

Konukevlerine nasıl başvuruluyor?

SHÇEK'e bağlı Ankara, Antalya, Bursa, Eskişehir, İstanbul ve İzmir'de olmak üzere altı kadın konukevi bulunuyor.
Bu konukevlerinde, fiziksel, cinsel, duygusal ve ekonomik olarak şiddete uğrayan ve varsa çocuklarıyla birlikte kabulü yapılan kadınların durumları inceleniyor ve sorunlarının çözümlenmesine yönelik mesleki çalışmalar yapılıyor.
Kadın konukevlerine, gizliliğin ve kalanların güvenliklerinin sağlanması amacıyla doğrudan başvuru kabul edilmiyor. Müracaatlar, SHÇEK il müdürlüklerince, kabul edilip değerlendiriliyor.
İl müdürlüklerinin yerini bilmeyenler ise valilik, kaymakamlık ve güvenlik güçleri aracılığıyla bu kurumlara ulaşılabiliyor.