The Others Demokrasi sorunu var

Demokrasi sorunu var

29.05.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Demokrasi sorunu var

Demokrasi sorunu var

Demokrasi sorunu var
       DTP Lideri Hüsamettin Cindoruk, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in seçim isteği ve "Hükümetin görevi bu kadar" sözlerini değerlendirirken "Demokrasi sorunu var" uyarısında bulundu. Cindoruk, militarizme karşı önlem almanın ve 28 Şubat kararlarının oluşturduğu ortamdan çıkışın yarı başkanlık sistemine geçişle mümkün olabileceğini vurguladı.
       Hafta sonu yapılacak DTP 1. Büyük Kongresi öncesinde kurmaylarıyla Milliyet'in konuğu olan Cindoruk, Demirel'in sözlerini şöyle yorumladı:
       "Cumhurbaşkanı seçim konusunda bir tarih vermiyor. `Enflasyonda şok düşüşü, hukuksal değişiklikleri bu hükümetin yapması zor' diyor. Hükümet zaten sıkıntıda. Demirel, `Bu hükümet güncel meselelerle uğraşır, temel meseleleri yeni Meclis'in çıkaracağı hükümet çözer' demek istiyor. Demirel sıkışmış. Bir arayış içinde. Tecrübesine çok değer veriyorum."
       Demirel'in teşhisinin doğru olduğunu vurgulayan Cindoruk şöyle devam etti:
       "Seçim çözümü yerine, yapısal değişiklikler olmalı. Türkiye, Cumhuriyet'e karşı bir dayatmayı, sıkıntılı bir dönemi aştı. İslam Cumhuriyeti de olabilirdi. Bugün de demokrasi sorunu çıktı. Bugün `Rejim tehlikede' diyen yok. `Sistem tıkandı' deniyor. Tıkanan muslukların açılması gerekiyor. Sistemin kurumlarının değişmesi gerekiyor. Yarı başkanlık sistemine geçilmeli.
       Bugün Milli Güvenlik Kurulu'nun elinde olan yetkiler halkın seçeceği Cumhurbaşkanı'nda olmalı. Gerektiği durumda Meclis'i feshedebilmeli.
       Olağanüstü hal ilanı da cumhurbaşkanının yetkisinde olmalı. 38 bakanlı bir kabine olmaz. Kabine 22'ye indirilmeli.
       28 Şubat kararlarından mağdur olanların bugün tek çıkış yolu budur. Militarizme karşı tedbir almak miting miting dolaşmak değildir. Sistemi düzeltmek gerekir. Bazı kurumların alanlarını daraltmak gerekiyor.
       Cindoruk, seçim tarihiyle ilgili olarak da şunları söyledi:
       "Seçimi, 1999'un ikinci yarısında, yerel seçimlerden sonra görüyorum. Demirel, bilemiyorum sadece yüksek sesle düşündüyse bu görüşü, o ayrı. Ama bir bildiği, bir sıkıntı gördüğü başka bir gelişme varsa bilemem.

       Cindoruk, CHP lideri Deniz Baykal'ı da "anahtar" benzetmesiyle uyararak şunları kaydetti:
       "Kıbrıs'ta bir anahtarcının önünde büyük bir afişte `Her anahtarın bir yedeği olmalı' yazıyordu. Harika bir laf. `Yoksa yaptır' diyor. Şimdi Denktaş'a orada dedim ki, bundan güzel son yıllarda bir siyasi laf duymadım. Ee, hükümet de bir anahtar, onun da bir yedeği olmalı. Yoksa yap. Şimdi Deniz Bey, tamam bu hükümeti devirelim. Ama yedeği yok. Anahtarcının dediği o. Aman anahtarı kaybetme eve giremezsin."

       Cindoruk, DTP'nin hafta sonu yapılacak ilk büyük kongresinde, salonda 10 bin kişinin olacağını söyledi. Kongreden sonra kabinede değişiklik yapılmasının düşünülmediğini belirten Cindoruk, Hayrettin Karaca, Bayram Meral, Rıdvan Budak gibi isimlerin de kongrede konuşacağını ifade etti.
       DYP Lideri Tansu Çiller hakkında yeni soruşturma önergeleri verileceği duyumları aldığını belirten Cindoruk, DYP için "Bir parti daha fazla sivil savunma müdürlüğü görevi yapamaz" benzetmesinde bulundu. Cindoruk, Güneydoğu'nun kalkınmasıyla ilgili olarak da "Bölge için serbest piyasa ekonomisinden vazgeçilmesini isteyeceğiz" diye konuştu.

Yazarlar