The Others Demokraside örnek çekilme

Demokraside örnek çekilme

11.05.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Demokraside örnek çekilme

Demokraside örnek çekilme


Barış Partisi Genel Başkanı Veziroğlu, "Halk teveccüh göstermedi. Paritmizi kapatıyoruz" dedi. BP'ye ait eşyalar da Milli Eğitim bakanlığı'na bağışlanıyor


Barış Partisi (BP) Genel Başkan Ali Haydar Veziroğlu, 18 Nisan'daki genel ve yerel seçimlerde halkın, partiye beklenen teveccühü göstermediğini belirterek, bu nedenle kurultay delegasyonunun BP'nin siyasal yaşamını sürdürmesini gerekli görmediğinden, kapatılmasına karar verdiğini bildirdi.
Veziroğlu, "Barış Partililer adına" yaptığı yazılı açıklamada, BP'nin kurulduğu günden bu yana ülkenin sorunlarına çözüm önerileri sunan, ülkede siyasal, sosyal, iktisadi barışın sağlanması için özverili, inançlı ve onurlu mücadele veren, etnik, kültürel, inançsal alt kimlikleri yok saymayarak, onları siyasete alet etmeden, laik cumhuriyet ilkelerinden ve ülke bütünlüğünden taviz vermeden bütünü içerisinde eşitliği savunduğunu ifade etti.
18 Nisan genel ve yerel seçimlerinde BP'nin beklenenin çok altında oy aldığını bildiren Veziroğlu, şunları kaydetti:
"Seçim sonuçlarını değerlendirmek üzere 9 Mayıs'ta toplanan BP Kurultay Delegasyonu, 18 Nisan genel ve yerel seçim sonuçlarını değerlendirerek, halkımızın partiye beklenen teveccühü göstermediği ve partinin bundan sonraki siyasi faaliyetleri için gerekli yetkiyi vermediği kanaatine varmıştır.
Bu nedenle kurultay delegasyonu BP'nin siyasi yaşamını sürdürmesini gerekli görmediğinden kapatılmasına ve daha önce alınmış prensip kararı doğrultusunda genel merkez dahil tüm örgütlerinde parti hizmetinde kullanılan donanımların Milli Eğitim Bakanlığı'na bağışlanmasına karar verilmiştir."

Yavru partiler karar aşamasında

Tamer Altunay Ezelhan Üstünkaya

Yeniden Doğuş Partisi'nin (YDP) siyasete veda kararının ardından, Barış Partisi (BP) de, seçimlerdeki oy oranının düşük olması nedeniyle, fesih kararı aldı.
18 Nisan seçimleri, siyasi yaşamını kesintiye uğrattığı liderler ve kapattığı partilerle de tarihe geçecek. YDP'nin yüzde 1 oy oranı aldığı için, fesih kararını alacağını açıklaması, dikkatleri, seçimde yüzde 1 oy oranını geçemeyen diğer partilere çekti. Bu konudaki ilk ses BP'den geldi.

DTP havayı kokluyor

Seçimde 179 bin 755 oyla desteği yüzde 0.58'de kalan Hüsamettin Cindoruk liderliğindeki DTP'de de tabela indirmenin tartışıldığı bildirildi. Seçim döneminde rahatsızlandıktan sonra dinlenmeye çekilen Cindoruk'la, parti yönetiminin, DYP'deki gelişmeleri de gözleyerek, DTP'nin feshedilmesini gündeme aldıkları, ancak partinin yeni bir hareketin zemini haline getirilebileceği de kaydedildi.

LDP: Buradayız, yine bekleriz

Seçmen desteği 0.41 oranında kalan Liberal Demokrat Parti'nin (LDP) Genel Başkanı Besim Tibuk, "Seçim sonuçlarının ülke sorunlarını daha da derinleştireceğini" öne sürerken, "Halk yanlış yaptı" dedi. "Türkiye'nin problemleri daha da artacak" diyen Tibuk, şunları dile getirdi:
"Seçimlere ilk kez girdik. Politikaya küsmeyecek, devam edeceğiz. Bundan sonraki seçimde iktidar iddiasıyla ortaya çıkacak tek örgüt biz olacağız. Halka, 'Madem onları tercih ettiniz, görün, kullanın, yine bize dönersiniz' diyoruz. Bizim için asıl çalışma şimdi başlıyor. Halk bilinçle takip etsin, geçmişi unutmasın. Yanlış yaptı ama her zaman yapmasın!"

ÖDP: Yine yeniden

18 Nisan'da yüzde 0.84 oranında oy toplayan Özgürlük ve Dayanışma Partisi'nin (ÖDP) Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Kaya da, "Aldığımız sonuç, ya seçmene kendimizi iyi anlatamamak ya da ikna edememekten kaynaklandı" dedi.
ÖDP'nin seçime ilk kez girdiğini anımsatan Kaya, şunları dile getirdi:
"Seçim öncesinde ÖDP'yi seçmenin yalnızca yüzde 37'si biliyordu. Seçim sürecinde 1.5 milyon insanla temasımız oldu ve tanınma oranımız yüzde 65'e çıktı. ÖDP bundan sonra da halkla sürekli iletişim içinde olacak. ÖDP bundan sonra da demokrasiyi, insan haklarını savunmada, işsizliğin yok edilebilmesinde birlikte olabileceği herkesle, bir araya gelmeyi önemsiyor."

EMEP: Hayıflanmıyoruz

Oy oranı yüzde 0.17'de kalan Emeğin Partisi'nin (EMEP) Genel Başkanı Levent Tüzel de "devam edeceğiz" dedi. "Seçimleri aldığımız oy oranıyla değerlendirmiyoruz" diyen Tüzel, şunları kaydetti:
"Amacımız; halkın bölünmüşlük ve siyaset dışına itilmişliğini gidermek, emekçilerin politika yapabilmesinin yolunu açmaktı. Sınırlı olanaklarla, emekçi çözümünü anlatma olanağı bulduk. Bu oy oranına hayıflanmıyoruz. Ne anlatsak boştur gibi bir sonuç da çıkarmıyoruz."
Seçimlerin sol birlikteliğin gerekliliğini gösterdiğini belirten Tüzel, "Bütün partilerin tabanındaki emekçilere çağrı yapıyoruz. ÖDP, SİP, HADEP gibi partilerle de güçbirliği oluşturabiliriz" dedi.

DBP: Birlikteliğe açığız

Demokrasi ve Barış Partisi Genel Başkanı Refik Karakoç da, seçimde 0.08 oranında oy alan DBP'nin, uzun soluklu, ısrarlı bir mücadeleyi göze aldıklarını vurguladı. Karakoç, "Türkiye'nin temel sorunlarının çözümü için parlamentonun niteliği değişmeli. Bu, demokrasi güçlerinin kuracağı birliktelikten geçiyor. DSP hariç, sol partilerle birlikteliğe açığız" dedi.
Sosyalist İktidar Partisi ise yüzde 0.13 oranında oy aldığı seçim sonrasında, "diğer sol güçlerle zaman yitirmeksizin temasa başladık" açıklamasını yaptı.