The Others Denizli'nin horozu küskün ötüyor

Denizli'nin horozu küskün ötüyor

19.03.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Denizli'nin horozu küskün ötüyor

Denizlinin horozu küskün ötüyor


Seçim yaklaşırken ODenizlyi'den yükselen ortak ses, 'Ankara'nın hiç hayrını görmedik'

Zeynep Oral


"Denizlinin horozu, tozu ve kızı..."
Bu üçü, Denizli'de ünlü mü ünlü! Yeryüzünde en uzun süre öten (tam 40 saniye) horoz buradan çıktığı için... Toz: Kent, dağlar arasında çukurda kaldığı, antik kentlerle iç içe olduğu için... Kızları: "Ege'de herkes çalışır, ama Denizli'nin kızları herkesten daha çok çalışır" oldukları için...
Bu üçünü sorgulamaya değil de, seçim öncesi nabız tutmaya geldiğimi öğrenenler bozuldular. Bir zamanlar "Anadolu Kaplanları"nın en önde gideni Denizli'nin yüceltilmesiydi önemli olan. Örneğin, Pamukkale'nin artık "bembeyaz" olduğunu hala bilmeyenler vardı. Ve Denizlililer bu bilgisizliğe çok kızıyordu. Buldan bezlerini tanımayan da gözlerine görünmesindi. Yoksa siz Yıldırım Beyazıd'ın kızının gelinliğinin, Buldan'dan gittiğini; Genç Osman öldürüldüğünde sırtındaki gömleğin Buldan'dan olduğunu bilmiyor muydunuz?!
Gelelim seçim öncesi nabza:
Denizli, siyasi arenada Aydın'la Isparta arasında sıkışmış kent olmanın sıkıntılarını yaşıyor. "Denizli, her şeyi kendi yaptı. Ankara'nın hiç hayrını görmedik. Devletin buraya, Sümerbank dışında, tek yatırımı yok."
Denizli, bugüne dek üç bakan göndermiş Ankara'ya. CHP'den Adnan Keskin ve Hüdai Oral. ANAP'tan Muzaffer Arıcı. Kısa süreli bakanlar... Hepsiyle hüsrana uğranmış.
Tekstildeki kriz, Denizli'yi vurmuş. Son dönemde on bin işçi çıkartılmış tekstil sektöründen. "Bir yıl önce camlar, eleman aranıyor ilanından geçilmezdi"... "Sanayiciler, bankalar kıskacında sıkıştıkça sıkıştı"... "Gaziantep'in teşvik kapsamına alınması, Denizli'yi rekabet dışı bırakacak"... "Ankara, bizde var olanı öldürüyor" diyorlar.
Denizli, yedi milletvekili çıkaracak. Dağılım nasıl olur?
"Sokaktaki adam"dan, partililere, kadın kuruluşlarından sivil toplum örgütlerine, görüştüğüm herkeste tahminler birbirini tutuyor. DSP iki, ANAP iki, DYP iki çıkarır. Etti size altı. Yedinciye geçmeden şunu belirtmeliyim: DYP'nin aday listesinde Kemal Aykurt'un (hani Meclis kapısında kadın dövdüğü iddia edilen, kürsüden gazeteleri fırlatıp atan zat) ikinci sırada yer alması hem örgütte hem tüm Denizlilerde müthiş öfke ve tepki yaratmış.
Yedinci kim olur? Tahminler çok farklı...
Yedinci için, kimi "CHP" derken, kimi de "Baykal'a ve Adnan Keskin'e büyük tepki var. İmkansız" diyor... Üniversite MHP'li olduğu halde, "onların oyları ANAP'a kayar" diyenler de var. "Fazilet'e geçit yok", "ÖDP çok zayıf" sık duyduğum sözler... Çoğunluk, sırf aday listesinde üçüncü sırada bulunan isim nedeniyle "DSP" diyor. O isim Keriman Karaosmanoğlu.
Ben Denizli'de olsam oyumu DSP'ye veririm. Ziraat mühendisi olan, yıllardır, ev ekonomisi, gıda teknoloji ve sanayinde mühendis ve eğitmen olarak çalışan, küçük işletmeler, kooperatifçilik, üretim ve pazar ilişkilerinde çevreyi bilinçlendiren, yöredeki 125 köyde kurslar açan, Denizli'de sayısız sivil toplum örgütünün (Çağdaş Yaşamı Destekleme, Denizli Kadın Platformu, Eğitim Vakfı, Soroptimist, vb.) kurucusu olan Keriman Karaosmanoğlu'nu Meclis'te görmek için, bunlar yeterli bir neden.

Alternatifsiz başkan

Belediye başkanlığına gelince: Gönlü ve aklı hangi partide olursa olsun, herkesin birleştiği tek isim, on yıldır Denizli Belediye Başkanı olan CHP'li Ali Marın. Varoşlardan gelmiş olması, Denizli'nin merkez değilse de tüm çevrenin altyapı sorunlarını çözümlemiş olması, konut sorununu halletmesi, ("gecekondusu olmayan tek il" diyorlar), fen işlerinden gelmiş olması, belediye bünyesinde "Gençlik Meclisi"ni kurması, dargelirliler için 40'ar metrekarelik "barınma evleri" ve Denizliler'in deyişiyle "halk adamı olması", "kendini halka adaması", "makyajcı olmaması", "hizmetleri, çözümleri hayata uygulaması", Ali Marın'ı alternatifsiz kılıyor.
Çok duydum şu sözü: "Ali Marın'ın alternatifi yok".
ANAP adayı Mimar Ziya Tıkıroğlu bir sürpriz yapabilir mi? Ziya Tıkıroğlu'nun, 1983'te bir dönem belediye başkanlığı var. Sonra partisiyle ters düşmüş. Yanıt: "Hayır yapamaz".

İli:
DENİZLİ

İlçeleri:
Merkez, Acıpayam, Akköy, Babadağ, Baklan, Bekilli, Beyağaç, Bozkurt, Buldan, Çal, Çameli, Çardak, Çivril, Güney, Honaz, Kale, Sarayköy, Serinhisar, Tavas.

Nüfusu:
816.250

Milli Gelirden Aldığı Pay:
2927 USD

1995 ve 1999 Seçmen Sayısı:
474.343 / 523.061

1995'te Seçime Katılma Oranı:
%90.57

1995'te Partilerin Aldığı Oy Sayısı ve Oranı:
DYP 127.874 (%30.6), ANAP 85.053 (%20.3), DSP 61.070 (%14.6), CHP 55.779 (%13.3), RP 43.257 (%10.3), MHP 30.706 (%7.3), HADEP 5.891 (%1.4), MP 2.485 (%0.6), YDH 2.344 (%0.6), YDP 1,983 (%0.5), İP 1.301 (%0.3), YP 654 (%0.2).

1995'te Seçilen Milletvekilleri ve Partileri:
Haluk Müftüler (DYP), Mehmet Gözlükaya (DYP), Kemal Aykut (DYP), Hasan Korkmazcan (ANAP), Hilmi Develi (DSP), Ramazan Yenidede (RP), Adnan Keskin (CHP).

18 Nisan'da Çıkaracağı Milletvekili Sayısı:
7

Yazarlar