The Others Depremzedeler kiralık arıyor

Depremzedeler kiralık arıyor

09.07.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Depremzedeler kiralık arıyor

Depremzedeler kiralık arıyor

       ADANA ve Ceyhan'da 145 kişinin ölümüne yolaçan depremin yaraları sarılırken, evleri yıkılanlara çok sayıda kiralık ev aranıyor.
       Kiralık ev bulup çadırını iade edenlere anında 350 milyon lira kira parası ödenecek. Ev sahiplerinin kiralarını astronomik olarak arttırması üzerine Adana Valisi Oğuz Kağan Köksal da ev sahiplerine yeniden "insaflı olun" çağrısında bulundu.
       Depremden yıkılma tehlikesi altında bulunduğu için boşaltılan binalar ve işyerlerinin yıkımı ise ağır aksak devam ediyor. Depremzedeler yıkımın hızlandırılmasını isterken yıkılma tehlikesi altındaki evlerden eşya kurtarma çalışmaları da sürüyor. Depremzedeler her an yıkılacak evlerine girerek değerli eşyalarını tek tek kurtarıyor.
       Depremzedeleri, değişik illerde yaşayan akrabaları da ziyaret etmeye başladı. Çadırda yaşayan yakınlarının sağlık durumlarının iyi olduğunu görenler sevinçten ağladı.

       Adana Müftüsü İsmet Selim, depremle ilgili yayınladığı mesajında, depremde ölenlere rahmet, yaralılara acil şifalar diledi. Müftü Selim, "Artık bize düşen görev sabretmek ve ibret almak, eksiklerimizi gidermektir" dedi. Depremde mağdur olan insanlara yardım eli uzatmamız gerektiğini ifade eden Müftü Selim, bunun insanlık görevi olduğu kadar da dini görev olduğunu söyledi. Depremi fırsat bilip ev ve işyerlerinin kiralarını yükselterek fırsatçılık yapmanın caiz olmadığına da dikkat çeken Adana Müftüsü, "Bunu yapanlar birgün cezasını çekerler" diye konuştu.

       Ceyhan'ın tarihi Abdulkadir Aga Camii'nin minaresi depremden depreme yıkılıyor. 1945 yılında Ceyhan'da yaşanan depremde yıkılan cami minaresi Hacı Sani Sağlam tarafından yaptırıldı. 53 yıldır ibadet için dimdik ayakta hizmet veren minare 6.3 şiddetindeki depremin talihsizliğine uğradı ve yine yıkıldı.
       Abdulkadir Ağa Camii ibadete kapatılırken Ceyhan Kaymakamı Mehmet Öklü, depremden zarar gören iki caminin yıkılacağını belirtti.

       Türktelekom depremzedelerin haberleşme ihtiyaçları için Çadırkentlerin çevresinde telefon kulübesi kurdu. Evlerinin yıkılması nedeniyle akrabalarıyla haberleşemeyen depremzedeler Türktelekom'un telefon kulubesiyle bu sorunlarından kurtuldu. Telefon kulübesinden yakınlarını arayıp son durumlarını bildiren depremzedelerden Umut Bekki, "Nerdeyse bir haftadır telefonla görüşme yapamıyorduk. Yeni kurulan bu kulübe sayesinde yakınlarımızı arayıp durumumuzun iyi olduğunu söyledik" dedi.

       Adana İl Sağlık Müdürlüğü, Ceyhan'da sağlık çadırı kurarak depremzedeleri sağlık kontrolünden geçiriyor. Çadırlarda yaşayan depremzedelerden hastalananlar Sağlık Çadırı'nda şifa buluyor. Sağlık çadırında görevli doktorlar ve hemşireler, belirli saatlerde çadır çadır gezerek yurttaşların herhangi bir salgın hastalığa yakalanıp yakalanmadığını kontrol ediyor.
       24 saat görev başında bulunan sağlıkçılar, ilaçları ücretsiz olarak dağıtırken, durumları ağır olanları da Adana'daki hastanelere sevkediyor.

       Jeofizik Mühendisleri Odası Adana Şubesi ekipleri, Adana depreminin ana yırtılma doğrultusunun Karataş'a denize doğru olduğunu belirledi. Depremden hemen sonra Adana ve çevresinde portatif taşınabilir sismograf cihazları yerleştirerek artçı depremleri gözetim altına alan deprem araştırma ekiplerine, aralarında İsveçli ve Alman uzmanların da bulunduğu 18 ekip daha katıldı. Afet İşleri Genel Müdürlüğü'ne ait 18 ivme ölçme aleti deprem bölgesine yerleştirerek depremi gözaltına aldı. Saniye saniye depremin hareketi kaydediliyor.

       Adana ve Ceyhan'da hayatını kaybeden 145 kişi için mevlit okutuldu.
       Ceyhan Müftüsü Ertuğrul Koyuncu ile beş hafızın görev aldığı mevlite Ceyhan Kaymakamı Mehmet Öklü ile çok sayıda Ceyhanlı katıldı. Depremde ölenlere dualar okunup, Allah'tan rahmet dilendi.
       Çadırda yaşam sürenlerin banyo ihtiyaçlarını karşılamak üzere ücretsiz olarak açılan Beden Terbiyesi'ne ait 2 yüzme havuzuna, 2. günde de fazla rağbet olmadı. İlgililer, havuzun banyo ihtiyacını karşılamak üzere bir süre daha saat 09.00 - 17.00 arasında açık bulundurulacağını bildirdi.

       CEYHAN ilçe merkezinde 69 kişinin öldüğü depremde yıkılan 7 apartmanın müteahhit ve mühendisinin yanısıra dün de iki apartmanın yapımcı ve teknik sorumluları hakkında daha soruşturma başlatıldı.
       Ceyhan'da depremden ölenlerin yakınları Cumhuriyet Savcılığı'na başvurarak müteahhit ve mühendislerden davacı olmaya başladı. Yaklaşık 50 kişinin savcılığa ceza davası için dilekçe verdiği belirtilirken, yıkılan binaların müteahhit ve teknik sorumluları hakkındaki gıyabi tutuklama kararının "can güvenlikleri" için verildiği belirtildi.
       Hakkında tutuklama kararı çıkartılan Yusuf Serin, Hasan Mirzaoğlu, Ahmet Sunar, Halil Bahçeci, Hasan Turgut ve Kemal Erallı'nın yakalanması için tüm illerin emniyet birimlerine bilgi verildiği öğrenildi.
       Hakkında Burhaniye Mahallesi'ndeki Toktamış Apartmanı'nın depremden yıkılması sonucu 10 kişinin ölümüne neden olmak suçundan tutuklama kararı çıkartılan Mimarlar Odası Adana Şubesi eski Başkanı Yusuf Serin ile cep telefonu aracılığı yaptığımız görüşmede, kararı yeni öğrendiğini belirterek, "Bu kararda bir hata var. Ben fenni mesul değilim. Projenin mimarıyım. Binanın yıkılmasından beni neden sorumlu tutmuşlar anlayamadım. Hakkımda neden tutuklanma kararı çıkartılmış onu araştırıyorum. Bu hata düzeltilmeli" dedi.
       İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Sadi Sürenkök, Ceyhan'da yıkılan binaların sorumlusunun eski Belediye Başkanı Mehmet Şerif Yiğit olduğunu öne sürdü. Ceyhan'da eski başkanın kendi başkanlığında yapılan binalarda meslek odalarını devre dışı bıraktığını ifade eden Sürenkök, şunları söyledi:
       "Mehmet Şerif Yiğit, `Ceyhanlıyı mimara mühendise ezdirmem' diyerek mimar arkadaşımızı odasından kovmuştur. Yiğit, Ceyhanlıyı mimara mühendise ezdirmedi ama beton yığınlarına ezdirdi."
       İnşaat mühendisleri olarak Ceyhan'da yıkılan binalarda yaptıkları incelemede, binalarda kalitesiz beton kullanıldığını, yapım hataları bulunduğunu belirlediklerini ifade eden Sürenkök, "Adana'da bütün projeler odadan geçiyor. Oda vizesi yapılan ağır hasarlı binaya rastlanmadı. Bina yapımında oto kontrol şart. Yıkılan binaların hepsi, projesiz, kaçak binalar" dedi.
       Değişik üniversitelerin mühendislik fakültelerinde görevli 4 kişilik heyet Ceyhan'da yıkılan binalarda incelemelerini sürdürüyor. Heyet, binaların neden yıkıldığını saptamak için ankazlardan örnekler topluyor.
       Ceyhan Cumhuriyet Savcılığı'na yıkılan iki bina hakkında daha ihbarda bulunuldu. Savcılık kent merkezindeki 7 kişinin öldüğü Özalkan Apartmanı ile 1 kişinin öldüğü bir başka apartmanda da soruşturma başlattı. Savcılığın, bu iki apartmanın müteahhidi ve sorumlu mühendislerinin kimliklerini araştırdığı bildirildi.