The Others Devlet tatbikatta

Devlet tatbikatta

12.06.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Devlet tatbikatta

Devlet tatbikatta

Devlet tatbikatta
       TÜRK Silahlı Kuvvetleri'nin planlı tatbikatlarından Efes - 98, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Başbakan Mesut Yılmaz ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı'nın da izlediği fiili harekatla sona erdi.
       Demirel, devletin zirvesini bir araya getiren tatbikatın ardından Karadayı'yı kutlayarak "İyi yetişmiş, bilgilendirilmiş, dünyanın en iyi birkaç ordusundan birisine sahibiz. Kullanılan araç ve gereçlerin birçoğunu ordumuz kendisi üretmektedir. İnşallah yakında bunun yüzde 100'ünü kendi üretir hale gelecektir" dedi.
       Tatbikatın dün saat 09.00'da başlayan bölümünü Demirel, Yılmaz ve Karadayı, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Salim Dervişoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlhan Kılıç, NATO Güneydoğu Avrupa Müttefik Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hilmi Özkök, Türk ve yabancı general, amiral ve subaylarla birlikte izledi.
       Kılıç Ali Paşa ve Piyale Paşa muhriplerinden top atışıyla kıyı yumuşatma harekatı yapılmasının ardından harekata katılan F - 4 ve F - 6 uçakları tank hedeflerini yerle bir etti. Çeşitli ağırlıktaki bombaların yanı sıra napalm ve lazer güdümlü Maverick bombaları atan Türk uçakları isabet oranlarıyla konuk generallere parmak ısırttı.
       Tatbikatın ikinci bölümünde ise çıkarma gemilerinden inen kara birlikleri helikopter desteğiyle önceden belirlenmiş hedefleri roket ve makineli tüfek atışlarıyla imha etti.
       Efes - 98 tatbikatının fiili bölümünü, 11'i AGİK üyesi, 12'si Barış İçin Ortaklık (BİO) üyesi, yedisi NATO üyesi, 11'i üçüncü dünya ülkelerinden olmak üzere 31 ülkeden 33'ü ateşe, diğerleri gözlemci 69 kişi izledi. Ege Ordu Komutanı Orgeneral Doğu Aktulga'nın sevk ve idare ettiği, sekiz bin 484 personelin katıldığı tatbikatta, 22 helikopter, 55 muhtelif gemi, 80 bot, 26 tank görev alırken, uçaklar 110 sorti gerçekleştirdi. Ayrıca 19 top, 50 havan, yedi bin 395 muhtelif silah ve tekerlekli araç kullanıldı.

       Tatbikat, Türk Yıldızları akrobasi timiyle Özel Kuvvetler Komutanlığı'nın nefes kesen gösterileriyle sona ererken Demirel ve Yılmaz, Güzelyalı'daki Hava Eğitim Komutanlığı'na giderek komutanlarla öğle yemeği yedi.