The Others DGM'yi dava eden avukat 'sanık' çıktı

DGM'yi dava eden avukat 'sanık' çıktı

15.04.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

DGM'yi dava eden avukat 'sanık' çıktı

DGMyi dava eden avukat sanık çıktı


Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nden "DGM'ler bağımsız mahkeme değildir" kararı çıkartan avukat İbrahim İncal'ın dolandırıcılıktan gıyabi tutuklama kararı ile arandığı ortaya çıktı


Emine Gözen İzmir


DGM tarafından hapse mahkum edildikten sonra Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvurup Türkiye'yi 30 bin Fransız Frangı (1.8 milyar lira) manevi tazminat ödemeye mahkum ettiren ve bu yolla "bünyesindeki askeri üyeler nedeniyle DGM'lerin bağımsız mahkemeler olmadıklarına" dair içtihat doğmasına neden olan Avukat İbrahim İncal, dolandırıcılık iddiasıyla gıyabi tutuklama kararıyla aranırken ortaya çıktı.
Turoto - Turyap Oto Bilgi Merkezi Konut Pazarlama Limited Şirketi'ni kurup sıfır vade farkıyla taksitle otomobil satış kampanyası yapan İncal, vaat edilen tarihte otomobilleri teslim etmemekle suçlandı. Hakkında altı ayrı dava açılan ve duruşmalara gelmediği için üç aydır gıyabi tutuklama kararıyla aranan İncal, İzmir 11 Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya geldi.
Müşterisi Yüksel Ergin'e Fiat Uno marka otomobili teslim etmemekle suçlanan İncal, savunmasında "Düzenlediğimiz kampanya kriz yüzünden tıkandı. Kimseyi dolandırmadık. Otomobilleri teslim edemediğimiz müşterilerle ek sözleşme imzaladık" dedi. İncal davacı Ergin'in son dört taksidi ödemediğini de öne sürdü.
Özel bir şirkette Genel Müdür olan mağdur Adil Çetkin de İncal hakkında şikayetçi olduğu dilekçede, ek sözleşme yaptıktan sonra kendisine bir çek verildiğini hatırlatarak "Bu çek de karşılıksız çıktı" dedi.
İncal hakkındaki gıyabi tutuklama kararı ifadesi alındıktan sonra kaldırıldı. Yargılama tutuksuz devam edecek.

Türkiye'yi mahkum ettirdi.

14 Temmuz 1993'te kapatılan Halkın Emek Partisi (HEP) İzmir İl Yönetim Kurulu üyesi İncal ve diğer yöneticileri 1 Temmuz 1992'de yaptıkları bir basın açıklamasında "Belediye yetkililerin işporta ve gecekondu konusunda aldıkları tedbirlerin, Kürtlere yönelik ve sistemli bir saldırı" olduğunu iddia etti. İncal ve arkadaşları hakkında 27 Temmuz 1992'de İzmir DGM'de dava açıldı. 9 Şubat 1993'te İncal ve arkadaşları altı ay 20'şer gün hapis cezasına çarptırıldı; cezalar başvuru üzerine ertelendi. İncal, kararın kesinleşmesinin ardından AİHM'de dava açtı. Strasbourg'daki AİHM, İncal'ın "Heyette askeri üye bulunması adil ve tarafsız yargılamaya engeldir" yönündeki itirazını haklı bularak, Türkiye'yi İncal'a 30 bin Fransız Frangı manevi tazminat ve 15 Fransız Frangı masraf bedelini ödemeye mahkum etti.