The Others Dilin ayarı bozulmasın

Dilin ayarı bozulmasın

23.09.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

Dilin ayarı bozulmasın

Dilin ayarı bozulmasın


Haberlerdeki anlatım bozukluklarına okurların tahammülü yok. Alelacele yazılsa da, metinlerin anlaşılır ve mantıklı olması isteniyor.
20 Eylül tarihli Milliyet’te, İstanbul Kavacık’ta bir kadının polis kurşunuyla ölmesine ilişkin haber, bir "ifade bozukluğu" nedeniyle eleştirildi. Habere göre kapkaççıların otosunu kovalayan polis, aracın arkasından rast gele ateş açmış, kurşunlardan biri geçmekte olan bir kamyonetteki Semra Kayacan’ın ölümüne yol açmıştı. Haberin bir bölümünde "Kamyonette sürücü ve avukat Göker’in de bulunduğu, Kayacan’ın cam kenarında oturduğu belirtildi" denmişti.
Cevat Emül, "Kamyonette elbette bir sürücü olmalıydı, bundan doğal ne var?" diyor.
Yazı işlerinin yanıtı: Bu ifade kamyonette sürücüyle beraber iki kişinin daha, toplam 3 kişinin bulunduğunu anlatıyor.
n 13 Eylül tarihli Milliyet’te yer alan bir haberde, Erzincan’da düzenlenen Dünya Yamaç Paraşütü Şampiyonası’nda meydana gelen bir kazaya yer verilmişti. Ters rüzgârın kurbanı olan Tamer Aksakal, kaza sonucunda yere düşmüş ve yaralanmıştı. Paraşütü Açılmadı başlıklı haberin bir cümlesinde kaza nedeni açıklanıyordu: "Paraşütü açılmayan Aksakal, düşerek omzundan yaralandı..."
Ömer Turanlı, haberin yanlış sunulduğunu düşünüyor. Nedenlerini açıklıyor:
"Yamaç paraşütüyle yüksek bir tepeden yere paraşütü sererek, paraşüt yerdeyken rüzgâr doldurarak kalkış yapılır. Havadan atlayarak yapılmadığı için açılmama diye bir problem yoktur. Açılmazsa, zaten yerde açılmaz."
"Yamaç paraşütü havada süzülerek gider. Kanat rüzgâr dolması ile şişer ve bir uçak kanadı şeklini alır. Uçuş performansını kaybetmemesi için kanada sürekli önden hava girmesi gerekir. Arkadan, sertçe bir rüzgâr geldiği zaman kanat kısmen veya tamamen kapanır ve uçabilme özelliklerini kaybeder."
"Bu talihsiz kazada yaralanan kişinin başına gelen şudur: Kanadı açılmış, ama sert rüzgârla kapanmıştır. Yani sebep paraşütün açılmaması değil, havada kapanmasıdır."