The Others DIŞ HABERLER SERVİSİ

DIŞ HABERLER SERVİSİ

25.02.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

DIŞ HABERLER SERVİSİ

DIŞ HABERLER SERVİSİ

İSKOÇYALI bilim adamları genlerle oynayarak bir koyunun canlı kopyasını elde etmeyi başardı. Bilim dünyasında devrim olarak nitelendirilen buluş, insanların da canlı birer kopyasının yapılabileceği tartışmasının gündeme gelmesine yol açtı.
Edinburgh yakınlarındaki Roslin Enstitüsü'nde yetişkin bir koyun üzerinde yapılan deneyin meyvesini en az altı aylık görünümünde bir kuzu olarak vermesi bilim dünyasını şaşkına çevirdi. Ian Wilmut başkanlığındaki ekip, koyun memesinden aldıkları hücreyi dışardaki bir yumurtaya dölleyerek embriyo haline çevirdi. Embriyoyu başka bir koyuna yerleştiren genetik bilimciler, çıkan sonuç karşısında kendileri bile hayrete düştü. Yedi aylık kuluçka süresinin sonunda hücre nakli yapılan koyunun özelliklerine sahip bir başka kuzu dünyaya geldi.
Wilmut, tekniğin geliştirilmesi halinde insanlardaki birçok genetik hastalığın önüne geçilebileceğini belirterek, bundan sonraki aşamada hücrelerin genetik yapısına istenilen özelliklerin kazandırılması çalışmasının yapılacağını söyledi.

Bilim adamları, yöntemi bilim ve insanlık tarihinde bir dönüm noktası olarak nitelerken, bu sayede insanların da kopyasının elde edilmesinin mümkün olabileceğini belirtti. Memelilerin ortak özellikler taşıdığına dikkat çeken genetik bilimci Patrick Dixon, "Koyunlar üzerinde yapılan bu deneyin insanlar üzerinde de başarılı olacağına inanıyoruz" dedi.
Gelişme, din adamlarını da kızdıracağa benziyor. Darwin'in evrim teorisine bile şiddetle karşı çıkan din adamlarının, insan eliyle canlı yaratılmasına tepki göstermesi bekleniyor.