The Others Doğalgaz müjdesi

Doğalgaz müjdesi

31.10.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Doğalgaz müjdesi

Doğalgaz müjdesi


HAKAN ŞANLITÜRK


       Doğalgaz ihtiyacını gidermek için alternatifler arayan Türkiye'ye Trakya'dan müjdeli bir haber geldi. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nca (TPAO) Trakya bölgesinde iki ayrı sahada yapılan çalışmalarda doğalgaz bulundu. Bulunan rezervin 2.3 milyar metreküp olduğu tespit edildi. Rusya'dan şu anda aldığı yılda sekiz milyar metreküplük doğalgazın dörtte birine denk gelen yerli doğalgazın Türkiye'ye nefes aldıracağı belirtildi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer, "Ümit ediyoruz ki daha büyük rezervler bularak doğalgaz ihtiyacımızı karşılayabilelim" dedi.
       Bugüne kadar yapılan keşiflerde ilk doğalgaz Silivri'de bulunmuştu. 4 milyar metreküplük rezerve sahip doğalgaz denizde tespit edilmişti. Trakya'dan doğalgaz konusundaki ikinci sevindirici haber de geldi. Çorlu'nun 19 kilometre kuzeyinde Avustralya orijinli Amity oil şirketiyle yüzde 50 ortak olunan sahada ekim ayında açılan Göçerler - 1 kuyusunda bin 271 - bin 293 metreleri arasında doğalgaz bulundu. İlk değerlendirmelere göre, kuyudan günde minimum 140 bin metreküp gaz üretimi yapılacak. Tek kuyu ile yapılan rezerv hesabında asgari 650 milyon metreküp, azami 1.3 milyar metreküp rezervin sözkonusu olduğu belirlendi.
       Tekirdağ sınırları içerisindeki Muratlı ilçesinin 10 kilometre kuzeydoğusunda ağustos ayında açılan 2 bin 400 metre derinliğindeki Sevindik - 1 kuyusunda da bin 191 - bin 246 aralığında doğalgaz tespit edilmişti. Bu sahanın tamamının TPAO'ya ait olması sevinci daha da arttırdı. Üretim testlerinde kuyudan günde minimum 150 bin metreküp doğalgaz ve 50 varil kondanseyt üretilebileceği görüldü. Buradaki rezervin de 400 milyon metreküp ile 1 milyar metreküp olacağı hesaplandı.