The Others Dosyası ayrıldı

Dosyası ayrıldı

25.02.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Dosyası ayrıldı

Dosyası ayrıldı


İMRALI Adası'nda tutuklu bulunan Abdullah Öcalan'ı idam istemiyle yargılayan Ankara 2 No'lu DGM, "MED TV'de bölücü içerikli konuşma yapmaktan" sanık Öcalan'ın dosyasını davanın diğer sanıklarından ayırdı. İmralı'daki savcılarla temas kuramayan mahkeme heyeti ise "Öcalan hakkındaki gıyabi tutuklama kararının vicahiye çevrildiğinin basından öğrenildiğini" tutanaklara geçirdi. Yargılamanın İmralı'da yapılıp yapılmayacağı, 22 Mart'taki duruşmada kesinleşecek.
Öcalan'ın idamının istendiği dava açılırken, MED TV'de yayınlanan "Panel" programına katılarak, konuşmalarıyla PKK'ya yardım ve yataklık ettikleri belirtilen, Yalçın Küçük, Mesut Uysal, Mehmet Sıraç Bilgin, Zübeyir Aydar, Mahmut Kılıç, Fikret Başkaya ve Güven Özata'nın da dört yıldan sekizer yıla kadar hapis cezasına çarptırılmaları talep edilmişti. Yargılama sırasında duruşmalara katılan Özata'yla Başkaya beraat etmişti.
Ankara 2 No'lu DGM'deki dünkü duruşmaya tutuklu sanık Yalçın Küçük ve avukatları katıldı. Öcalan'la birlikte yargılanmak istediğini belirten Küçük, eski savunmalarını tekrarladı. Savcı Ünal Haney, Öcalan'ın dosyasının diğer sanıklardan ayrılarak yeni bir esas numarası verilmesini, yargılamanın bu dosya üzerinden yürütülmesini istedi.
Turgut Okyay, Abdülkadir Davarcıoğlu ve Hüseyin Eken'den oluşan mahkeme heyeti, güvenlik ve yargılamanın daha hızlı işleyebilmesini göz önüne alarak dosyaların ayrılmasına karar verdi. Heyet, Öcalan'ın Ankara'ya getirilmesinin güvenli olup olmadığının ilgili yerlere sorulması için Ankara DGM Cumhuriyet Başsavcılığı'na yazı yazılmasını da kararlaştırdı.
Halen bulunamayan diğer sanıklarla Haymana Cezaevi'nde tutuklu olan Yalçın Küçük'ün yargılamalarına Ankara'da devam edilecek.
Başsavcılığın araştırmalarını değerlendirecek olan 2 No'lu DGM'nin, 22 Mart'a ertelediği duruşmanın sonunda yargılamanın nerede yapılacağına ilişkin kesin kararını vermesi bekleniyor. İlgili makamlar Ankara DGM Başsavcılığı'nın sorularına "gerekli güvenliğin sağlanmasında aksaklıklar çıkabilir" karşılığını verirse 2 No'lu DGM, yargılamanın İmralı'da yapılması yönünde karar alacak.
DGM'deki dünkü duruşmada, mahkeme üyelerinin, İmralı Adası'na giden yargıç ve savcılarla da irtibat kuramadığı ortaya çıktı.
Öcalan hakkındaki gıyabi tutuklama kararının vicahiye çevrildiğinin basından öğrenildiği ara kararı, mahkeme tutunaklarına şöyle geçildi:
"Abdullah Öcalan'ın gıyabi tevkif kararının vicahiye çevrildiği basından öğrenildiğinden tevkife ilişkin yazı gelinceye kadar beklenmesine, bu nedenle sanık Öcalan'ın gıyabi tutukluluk halinin devamına karar verildi."