The Others Dünyanın ilk tapınağı

Dünyanın ilk tapınağı

24.12.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yazarımız Pelin Batu’nun, Harran Ovası’nın tam ortasında, Göbeklitepe’de yıllardır sürdürülen kazı çalışmalarını konu alan ‘Neolitik Devrimin Yeri’ başlıklı bir yazısı yayımlandı. Batu’nun söz konusu yazısının spotunda şu ifadelere yer veriliyor:

Dünyanın ilk tapınağı


“Urfa’da 12 bin yıl önce inşa edilmiş bir tapınak bulundu. Bu, dünyanın ilk tapınağı. Göbeklitepe, Çatalhöyük’ten 2000 yıl daha eski. Dünyanın en ünlü arkeologları, ‘Göbeklitepe her şeyi değiştirdi’ diyor çünkü tarihi en az iki bin yıl evvele çekti.”

Dünyanın ilk tapınağı
Serdar Dalyan adlı okurumuz şöyle diyor: “Sayın Pelin Batu’nun yazılarını ilgiyle okuyorum. Ancak ‘Neolitik Devrimin Yeri’ başlıklı haberin spotunda “Urfa’da 12 bin yıl önce inşa edilmiş bir tapınak bulundu” ifadesi sanki şimdi bulunmuş gibi bir durum içermekte. Oysa Göbeklitepe’de dünyanın en eski tapınağının bulunduğuna ilişkin haberi zaten bundan yaklaşık iki yıl önce öğrenmiştik. Ayrıca Toronto Üniversitesi’nden bir başka bilim adamı da bunun bir tapınak olmadığını öne sürmüştü. Yani tapınak olup olmadığı da bilim çevrelerinde ya da arkeologlar açısından hâlâ tartışmalı bir konudur. Bunu da belirtmeliydiniz düşüncesindeyim.”
Pelin Batu okurumuzun sorularına bir açıklama gönderdi: “Göbeklitepe elbette ki yeni keşfedilmedi. Başlık yanıltmış olabilir ama yazıda da belirtildiği üzere Prof. Klaus Scmidht 1994 yılından beri kazıları yönetiyor. Bizler son birkaç senedir konuşmaya başladık ama kanaatimce bu kadar önemli bir arkeolojik keşfi yeterince konuşmuyoruz.

Haberin Devamı

Tapınak meselesine gelince, haklısınız, çeşitli arkeologlar farklı hipotezler üretiyor ama ben burada neredeyse 20 yıldır Göbeklitepe üzerine çalışmış ve oradaki kazı başkanı Prof. Scmidht’in baz alınması gerektiğini düşünüyorum. O da bulgulardan yola çıkarak tapınak olasılığı üzerinde duruyor. Daha fazla yerim olsa bu konuyla ilgili farklı teorilerin üzerine de yazardım ama takdir edersiniz ki bu bir bilimsel risale değil. Umarım bu iki kısa yazı Göbeklitepe’yi tanımayanlara tanıtmış, bilenlere de hatırlatmıştır.
Dikkatli okumalarınız ve sorularınız için teşekkür ederim. Keşke bütün okurlar sizin kadar ilgili olsa.”

Günseli Kato yazılmış
Esin Hasanreisoğlu adlı okurumuz gönderdiği mailde şöyle diyor: 11 Aralık tarihli Milliyet’te Günseli Önal haberinin fotoğraf altına Günseli Kato (Özgün minyatür ressamı) yazılmasını nasıl izah edersiniz?

Ombudsman notu: Hata ilk baskılarda olmuş, sonraki baskılarda düzeltilmiştir.