The Others Düşünce suçunu BM'ye şikayet

Düşünce suçunu BM'ye şikayet

02.12.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Düşünce suçunu BM'ye şikayet

Düşünce suçunu BMye şikayet

ULUSLARARASI İnsan Hakları Servisi Başkan Yardımcısı Mark Thomson, Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Daimi Büyükelçisi Tugay Uluçevik'e, Yazar Erol Anar'ın düşüncelerinden dolayı cezalandırılmasıyla ilgili bir mektup gönderdi.
İHD Genel Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre Thomson, Uluçevik'e gönderdiği mektupta, Yazar Erol Anar'ın TCK'nın 159. maddesi uyarınca cezalandırılmasıyla, ifade özgürlüğünün en temel ilkelerinin ihlal edildiğini ifade etti. Thomsom mektubunda, "Yine de daha ileri bir kampanya başlamadan önce bizi aydınlatırsanız memnun oluruz" dedi. Thomson ayrıca, BM Düşünce Özgürlüğü Raportörü Abib Hussein'e de Anar'ın cezalandırılması konusunda Türk yetkililerden bilgi istemesi ve konuyu BM'ye getirmesi için bir mektup gönderdi.
Merkezi İsviçre'de bulunan Uluslararası İşkence Karşıtı Merkezi (World Organization Against Torture) Uluslararası Sekreteryası, Anar'ın ceza almasını protesto için üyelerine yönelik büyük bir kampanya başlattı. Merkez tarafından 28 Kasım'da yapılan açıklamada şöyle denildi:
"Lütfen Türk Cumhurbaşkanı, Türk Başbakanı, Adalet ve Dışişleri Bakanlarına yazarak aşağıdaki taleplerde bulununuz:
* Anar'a verilen cezanın hemen kaldırılması,
* Gazeteci, aydın ve insan hakları aktivisyenlerinin yazı ve görüşlerinden dolayı cezalandırılmalarına neden olan TMY'nin 7. ve 8. maddelerinin kaldırılması,
* İnsan hakları ile temel hak ve özgürlüklerin ulusal yasama ve uluslararası standartlara göre güvence altına alınması."