The Others Ecevit: CHP barajı aşamaz

Ecevit: CHP barajı aşamaz

25.01.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Ecevit: CHP barajı aşamaz

Ecevit: CHP barajı aşamaz

       BAŞBAKAN Bülent Ecevit, seçimden DSP'nin birinci parti olarak çıkacağını, CHP'nin ise barajı aşamayacağını söyledi.
       NTV'de yayınlanan 'Ankara Kulisi' adlı programda İsmet Solak'ın sorularını yanıtlayan Ecevit, laiklik karşıtı akımlara karşı ciddi önlemler alındığını, eğitim reformunun laiklik için yeni bir güvence olduğunu söyledi.
       Ecevit, seçim sonuçlarına ilişkin kehanette bulunmaktan kaçındığını, ancak DSP'nin oyları en çok artan parti olacağını, geçen seçimde solun birinci partisi, bu seçimde ise Türkiye'nin birinci partisi olabileceğini savundu.
       Ecevit, Ankara Büyükşehir Belediye başkanlığına DSP'den Doğan Taşdelen, CHP'den ise Murat Karayalçın'ın aday olmalarının solun oylarını bölüp bölmeyeceği yolundaki soruya karşılık da, kendilerinin de bu nedenle belediye başkanlığı seçimlerinde iki turlu sistemi istediklerini hatırlattı.
       Ecevit, CHP'nin seçimlerde yüzde 10 barajını geçip geçemeyeceği yolundaki bir soruya karşılık, anket yaptırmadıklarını, ancak kamuoyunun nabzını örgüt aracılığıyla sürekli ellerinde tuttuklarını söyledi. Ecevit, "Biz de o kamuoyundaki genel izlenimi paylaşıyoruz, yani kolay kolay barajı aşamayacaktır CHP" dedi.
       HADEP'in barajı aşamayacağı için özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da başka partilere adamlarını sızdırarak sonuç almaya çalışacağını anlatan Ecevit, "Özellikle CHP üzerinde durdukları anlaşılıyor. Fakat umarım ki CHP, HEP macerasını unutmayacaktır. Bu aslında kendisine de kuvvet katmaz, çünkü o sayede bazı yerlerde oyları artsa bile Türkiye'nin genelinde bu yüzden de oyları düşebilir" dedi.

       Seçimlerin daha sonraya bırakılması gibi bir olasılık görmediğini kaydeden Ecevit, "Artık bunun geri dönüşü yok. Buradan geri dönüş yapmaya çalışmak, çok ciddi bir takım sıkıntılar doğurur" dedi.
       IMF heyetinin 27 Ocak'ta geleceğini, şimdiden yaptıkları açıklamaların da umut verici olduğunu kaydeden Ecevit, "Fakat çok ivedi bir yardım beklemek biraz hayalcilik olur. Tabii olsa ne ala ama, IMF'nin bizim ekonomik tutumumuz hakkında olumlu bir şeyler söylemesi bile dışardan kredi alma olanaklarımızı kolaylaştırır" dedi.
       Yılın ilk üç ayının ekonomik açıdan bir hayli zor geçeceğini, 24 milyar dolar iç ve dış borç ödemesi yapılacağını belirten Ecevit, "Yani ekonomik bakımdan biraz sıkışık durumda gidiyoruz ama bunu bilerek biz bu görevi üstlendik. Hiç bir zaman bana kolay koşullar altında başbakanlık nasip olmamıştır" diye konuştu.

       Ecevit, Abdullah Öcalan'ın İtalya'dan sonra hangi ülkeye gittiğinin bugüne kadar belirlenemediğini belirterek, "Öcalan'ın nerede olduğu bir bulmaca haline geldi" dedi. Öcalan'ın şu ana kadar bulunamamasının kaygı duyulmasını gerektirecek bir konu olmadığını savunan Ecevit, "Dünyada Apo'ya kapı açmanın utanç verici bir olay olduğu anlaşılmaya başladı" diye konuştu.
       ABD'nin Irak politikasına da değinen Ecevit, "ABD'nin Irak politikasındaki belirsizlik durumu güçleştiriyor. Bizde kaygı duyuyoruz. ABD'nin amacı nedir bunu anlayabilmiş değiliz" dedi. Her iki tarafın karşılıklı olarak durumu tırmandırmalarına dikkat çeken Başbakan, "Niyet o olmasa da bu durum savaşa yol açabilir" diye konuştu.
       Kosova'da Sırp saldırılarının sürmesi durumunda askeri öönlemlerin alınacağını kaydeden Ecevit, "Miloseviç ve Sırp yönetimi zalimce tutumundan vazgeçmezse başka önlemler, etkin askeri tedbirler alınacaktır" dedi.



Yazarlar