The Others Ecevit'in uyarısı işe yaradı

Ecevit'in uyarısı işe yaradı

20.03.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Ecevit'in uyarısı işe yaradı

Ecevitin uyarısı işe yaradı


AP Sosyalist Grubu Başkanı, Türkiye ziyaretinde şehit analarıyla da görüşecek. Ecevit, yurtdışından gelen heyetleri 'Neden sadece HADEP ve İHD ile görüşüyorsunuz' diye uyarmıştı


       Türkiye'ye gelen Avrupalı temsilcilerin resmi temaslara başlamadan önce HADEP'liler ve insan hakları kuruluşlarıyla görüşmesine tavır koyan Başbakan Bülent Ecevit'in bu tutumu sonuç verdi. Avrupa Parlamentosu Sosyalist Grubu Başkanı Baron Crespo, 27 Mart'ta gerçekleştireceği Türkiye ziyaretinde şehit analarıyla görüşme talebinde bulundu. Böylece ilk kez yurtdışında gelen bir temsilci şehit analarıyla görüşecek.
       İsveç, İsviçre, Lüksemburg ve Danimarka Dışişleri Bakanları'nın, resmi temaslar öncesinde insan hakları dernekleriyle yaptıkları görüşmelerin, hükümette yarattığı rahatsızlık, Ecevit tarafından yüksek sesle dile getirilince Avrupalı temsilcileri bu kez geri adım atarak şehit analarınıda ziyaret programına aldılar.
       Crespo ve beraberindeki üç parlamenter Türkiye'ye yapacağı ziyaret öncesi şehit anaları dernekleriyle görüşmek istediklerini Başbakanlığa iletti. Crespo'nun bu tutumu hükümet kanadında memnunlukla karşılanırken, heyetin şehit analarıyla görüşmeleri için gerekli program ayarlaması için Kurban Bayramı öncesinde girişimler başlatıldı.
       Ecevit'in kabul edeceği Crespo ve beraberindeki heyet, şehit analarının yanı sıra İnsan Hakları Derneği (İHD) gibi diğer sivil toplum kuruluşları ve HADEP'li belediye başkanlarıyla da bir araya gelecek. Crespo, TBMM Başkanı Yıldırım Akbulut, Yargıtay Başkanı Sami Selçuk ve CHP Genel Başkanı Altan Öymen ile de görüşecek.

Yüzlerine söyledi

       Ecevit, İsveç Dışişleri Bakanı Anna Lindh ve İsviçre Dışişler Bakanı Joseph Deiss'in kendisiyle görüşmeden önce İnsan Hakları Derneği gibi sivil toplum kuruluşlarıyla görüşmelerine tepki göstermiş ve bu tepkisini Lüksemburg Dışişleri Bakanı Lydie Polfer'i kabulünde dile getirmişti. Ecevit'in "İnsan hakları dernekleriyle görüşüyorsunuz, şehit aileleriyle de görüşün. Onlar da insan" şeklindeki ani çıkışı karşısında bocalayan Polfer şaşkınlık içinde "tesadüf" demekle yetinmişti.
       Ecevit'in bu hassasiyeti sonrasında Danimarka Dışişleri Bakanı Niels Peterson, resmi temasları öncesinde insan hakları kurumlarıyla görüşmesi engellenince misilleme olarak Anıtkabir'e gitmemişti.
       Ecevit, bu konudaki rahatsızlığını Kurban Bayramı öncesinde gazetecilerin soruları üzerine "Resmi temasları öncesinde bazı sivil toplum örgütleriyle görüşmeler yapmalarından dolayı rahatsızlığımız vardı. Bunları aktardım" sözleriyle ifade etmişti.