The Others Elektrik vurgunu

Elektrik vurgunu

09.01.2001 - 00:00 | Son Güncellenme:

Esenyurt-Beylikdüzü Konut Yapı Kooperatifleri Birliği’nin elektrik faturalarını yüksek göstererek siteleri dolandırdığı iddia edildi...

Elektrik vurgunu

Elektrik vurgunu

Esenyurt-Beylikdüzü Konut Yapı Kooperatifleri Birliği’nin elektrik faturalarını yüksek göstererek siteleri dolandırdığı iddia edildi...

ELİF ŞENGÜN

Esenyurt-Beylikdüzü’nde bulunan kooperatif evlerinin bağlı bulunduğu S.S. Esenyurt-Beylikdüzü Konut Yapı Kooperatifleri Birliği’nin elektrik faturalarını yüksek göstererek milyarlarca liralık haksız kazanç elde ettiği öne sürüldü.
Esenyurt Belediyesi Başkanlığı’nın kararına göre bölgedeki 37 kooperatifin tüm alt ve üst yapı işlerini üstlenmiş olan birlik, aynı zamanda bölgenin elektriğini de sağlamakla görevli.

Üç siteden 30 milyar
Büyük bir kısmı şantiye halinde bulunan bölgedeki üye kooperatiflerin elektriği Bedaş’tan temin ediliyor ve yine aynı birliğe toplu olarak fatura ediliyordu. Birlik yetkilileri, Bedaş’a tüm bölge için 01.01.1999 ve 31.01.2000 tarihleri arasında 40 milyar 995 milyon lira öderdi. Oysa sadece Tez Yuva, Altınyıldız Beymen ve Atabey sitelerinden tahsilat makbuzu karşılığında 71 milyar 927 milyon tahsil etti.
Birliğin sadece üç site için tahsil ettiği paranın bile Bedaş faturasından 30 milyar düşük olduğunu saptayan site yönetecileri kalan 34 siteden de benzer biçimde tahsilat yapıldığını saptayarak birliğe başvurdu.
Site yöneticilerinin diğer suçlaması ise, 1991 yılında elektrik trafosu yapması gereken birliğin trafoyu bir türlü yapmayıp site sakinlerini o tarihten bu yana daha pahalı olan şantiye elektriği kullanmak zorunda bırakması.

Dava açıldı
Birlik görevlileri ise verdikleri yanıtta, tahsil ettikleri elektrik parasının bir ‘havuz’da toplandığını, bir kısmıyla da bir ilkokulun faturalarını ödediklerini belirtti.
Bunun üzerine site sakinleri kendilerinden haksız olarak milyarlarca lira elektrik parası tahsil edildiği gerekçesiyle savcılığa şikayette bulundu. Büyükçekmece Cumhuriyet Savcılığı’na, Birlik Yönetim ve Denetim Kurulu Üyeleri hakkında ‘görevi ihmal, kötüye kullanma ve zimmet’ suçlarından dava açıldı. Yargıya başvurmalarına rağmen üst birliğin hâlâ görevde olduğunu, dava bitene kadar mağduriyetlerinin devam edeceğini belirten site sakinleri şunları söylüyor:
Mustafa Odabaşı / SS Altınyıldız Beymen Konut Yapı Kooperatifi Başkanı : İlgili bakanlıklara başvurduk, dava açtık. Fakat sonuç alamadık.
Davut Gül (40) Atabey Sitesi Sakini : Rezillikten başka bir şey değil. Türkiye’nin en pahalı elektriğini kullanıyoruz.
Fehmettin Kazan (37) Altınyıldız Beymen Sitesi Sakini : Elektrik parası ödemekten perişan olduk. Buranın durumu içler acısı.



İSTANBUL