The Others Elian ABD'yi böldü

Elian ABD'yi böldü

24.04.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Elian ABD'yi böldü

Elian ABDyi böldü


Yasemin Çongar Washington


       Beş aydır, ABD'nin Miami kentindeki akrabalarının yanında yaşayan altı yaşındaki Kübalı Elian Gonzalez, önceki sabaha karşı Amerikan Göçmenlik Bürosu'na (INS) bağlı silahlı federal ajanlar tarafından düzenlenen bir operasyonla kaldığı evden alınırken korku içindeydi.
       Komando giysili bir ajanın, Elian'ı bırakmak istemeyen genç adama elindeki silahı doğrulttuğu fotoğraf, akıllardan kolay silinmeyecek. Genç adam, Elian'ı geçen ekim ayında, annesinin öldüğü korkunç deniz kazası ardından, Karayib Denizi'nin karanlık sularından kurtaran Donato Dalrymple'den başkası değildi ve AP'nin fotoğrafı, sabaha karşı eve baskın yaparak kendisini almaya gelen silahlı adamlar karşısında, Elian'ın nasıl bir şok yaşadığını belgeliyordu. Ancak Elian, bu operasyondan birkaç saat sonra, beş aydır görmediği babasına kavuştu, üvey annesi ve yeni doğmuş erkek kardeşiyle birlikte oldu. Babasının kucağında çekilen fotoğrafında, yüzündeki korku gitmişti, gülümsüyordu.

İki farklı görüş

       İşte ABD şimdi bu iki fotoğrafı tartışıyor. Miami'deki Küba göçmenlerinin öfkeli protesto eylemleriyle tepki gösterdiği INS operasyonunu eleştirenler, "Bir çocuğu silah zoruyla geceyarısı evinden alamazsınız. Hükümet, Miami'deki aile ile anlaşmalıydı" diyorlar. Elian'ın akrabalarının operasyondan hemen sonra Washington'a gelerek kendilerini destekleyen Cumhuriyetçi bazı Kongre üyeleri ile buluşması da, bu tepkiyi siyasi girişime dönüştürme çabasının ürünü.
       Başkan Bill Clinton ve Adalet Bakanı Janet Reno ise, Miami'deki akrabaların her türlü uzlaşma formülünü son anda reddettiğini ve INS operasyonu sayesinde yasanın hükmünün yerine getirildiğini savunuyorlar. Onlara hak veren, "çocuğun yerinin babasının yanı" olduğuna inanan geniş bir kamuoyu kesimi de var.

İltica girişimi

       Bazı Kongre üyeleri ise, Elian'a "siyasi iltica" hakkı tanınmasından, babasıyla Küba'ya dönmesinin engellenmesinden yana. Bu grup, "Baba Juan Miguel'in ABD'ye sığınma şansı varken nasıl olup da memleketine geri dönmek istediğini" bir türlü anlayamıyor; tek geçerli açıklamayı, "Juan Miguel'in Castro'nun ajanı olmasında" buluyorlar.
       Bu tartışma sürerken, Elian en azından şimdilik kanunen ait olduğu yerde, babasının yanında. ABD hükümetinin kendilerine açtığı hava üssünde, gözlerden ve TV kameralarından uzak hasret gideriyor. Onu bekleyen ve hayatını değiştirebilecek hukuk mücadelesinden muhtemelen haberi yok.