The Others Emanet Recai Abi'de

Emanet Recai Abi'de

15.05.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Emanet Recai Abi'de

Emanet Recai Abide

       FP'de beklenen genel başkan değişikliği dün gerçekleşti. FP Genel Başkanı İsmail Alptekin, "Bugüne kadar taşıdığım emaneti Kutan'a devrediyorum" dedi.
       FP'nin kamuoyuna ilk çıkışı olarak nitelendirdiği "ilk adım" toplantısı dün Atatürk Kapalı Spor Salonu'nda gerçekleştirildi. Çok sayıda partilinin yanı sıra başta İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Tayyip Erdoğan olmak üzere belediye başkanları ve milletvekillerinin coşkulu katılımıyla yapılan toplantıda Alptekin, "Beş aydır feraset ve iyi niyetle devam ettirdiğim parti genel başkanlık görevini başka bir ağabeye devretmeye karar verdim" diye konuştu. Görevini enerji içinde bıraktığını, yeni genel başkanın ve yönetimin emrinde çalışmaya devam edeceğini kaydeden Alptekin, görevini platforma gelen Kutan'a devretti ve birlikte partilileri selamladılar.
       Kutan, Alptekin ve Kurucular Kurulu üyelerine teşekkür ederek "En başta 33 arkadaşım Genel İdare Kurulu üyeleri ve Parti Meclisi üyeleriyle mübarek bayrağı çok daha yüce burçlara dikme gayreti içinde olacağız" dedi.

       Aydın Menderes de, yıllardır itilmiş insanların bir araya geldiğini ve ellerine avuçlarına kendi haklarını aldığını belirterek şunları söyledi:
       "Halkımız, bundan sonra tarih bizden bahsedecek, tarihi biz yazacağız, dediler. Geri kalan 48 yıl içerisinde demokrasimiz düşe kalka yürüdü. İçimiz buruk bir şekilde 14 Mayıs'ı anıyoruz. Bir ABD'liden, bir Rus'tan geri kalan bir noktamız yoktur. Gökkubbe şahit olsun daha ileri gideceğiz. Hiçkimse şah değil, padişah değildir. Batı'daki demokrasi nasılsa bizde de o olacak. Kimse bizi Iraklaştıramaz, Suriyeleştiremez, Tunuslaştıramaz."

       Salona Kutan, Alptekin, Gül ve Gökçek'le birlikte giren Erdoğan, büyük ilgi gördü. Erdoğan, "Uzun soluklu yolumuzun hayırlı ve kutlu yolcuları" diyerek başladığı sözlerini şöyle sürdürdü:
       "Diğer partiler dağılıyor, siz dimdik ayaktasınız. Sizler Susurluk'a karışmadığınız için ayaktasınız. Siz Anadolu'da bir Kuvay - ı Milliye ruhu ile fışkırıyor ve milletin yarınlarına sahip çıkıyorsunuz. Sizler, sizi öldürmeye gelenlere bile hoşgörü ile bakıyorsunuz. Millete karşı siyaset yapılıyor. Bizi karışık duygulara itiyorlar. 14 Mayıs 1950'den bugüne 48 yıl geçmesine rağmen, demokrasi günden güne geriye gidiyor. Onun için taban demokrasisi diyoruz. Bunun gerçekleştiği anda da FP tek başına iktidara taşınacaktır. Ülkemizde güdümlü demokrasi var. Biz silahlarla muhatap olunmayan bir dünya kurmak istiyoruz."
       Erdoğan şiirli muhalefetini bu kez Nazım Hikmet'in bir şiirinden, "Dört nala gelip Uzakasya'dan, Akdeniz'e bir kısrak başı gibi uzanan bu memleket bizim" dizeleriyle sürdürdü.

       Denge unsuru
       FP'nin genel başkanlığı kendisine "emanet" edilen Recai "Abi" Kutan, Necmettin Erbakan'la birlikte yıllarca Milli Selamet ve RP hareketinin ön saflarında yer aldı.
       RP'nin kapatılmasının ardından kurulan FP'de "gölge genel başkan" olarak görülen Kutan, parti içerisinde "aksaçlılar", "yenilikçiler" sürtüşmesine bu aşamada son vermek isteyen partililer tarafından partinin başına getirildi.
       12 Eylül döneminde Milli Selamet Partisi'nin kapatılması sonrasında Kutan, bir süre Ankara Dil ve İstihbarat Okulu'nda tutuklu kaldı. Malatya Milletvekili Recai Kutan 1930'da Malatya'da doğdu. İTÜ İnşaat Fakültesi'ni bitiren Kutan, 5. Demirel hükümetinde İmar ve İskan Bakanı olarak görev aldı. Kutan, Necmettin Erbakan başkanlığında oluşturulan 54. hükümette de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı görevinde bulundu.
       Kamuoyunda Irak Başbakan Yardımcısı Tarık Aziz'le olan benzerliğiyle de ilgi çeken Kutan "Farkımız Tarık Aziz'in Müslümam olmaması" diyerek bu benzerliği doğruluyor. Kutan geçen şubatta yazarımız Yavuz Donat'la bir şöyleşisinde başkan olunca ne yapacağı sorusunu şöyle yanıtlamıştı: "Bir bildiri yayımlamak." Kutan bunun bir uzlaşma bildirisi olacağını vurgulayarak, içinde yer alacakları şöyle özetlemişti: "Hedefler... Ana politikalar... Türkiye'nin barışa beraberliğe ihtiyacı var."

       Hoca'nın telgrafı ağlattı
       FP Kurucular Kurulu'nun partinin yeni genel başkanı ve yönetimini belirlemesinin ardından yapılan "ilk adım şöleni" duygusal anların yaşanmasına sahne oldu. FP'liler, Necmettin Erbakan'ın "fiilen lider" olmadığı yeni döneme alışmaya çalışırlarken Erbakan Hoca partilileri hıçkırığa boğdu.
       TBMM Başkanvekili Yasin Hatipoğlu'nun "İlk adım" adlı şiiriyle başlayan törenlerde, "Türkiye seninle gurur duyuyor", "dürüst siyaset, işte Fazilet", "Fazilet geliyor iktidara yürüyor" sloganı atıldı.
       Atatürk Spor Salonu'nu dolduran binlerce partili, Erbakan'ın telgrafının okunmasının ardından dakikalarca sevgi gösterilerinde bulundu ve "Mücahit Erbakan", "Hocam Çankaya seni bekliyor" sloganını attı. Bazı milletvekilleri, yöneticiler ve çok sayıda kişi gözyaşlarına hakim olamayarak ağladı. Partide yeni dönem Erbakan'ın bir kez daha damgasını vurmasıyla start alırken, Hoca'nın ağırlığı salona da hakim oldu.
       "Hocamız nerede biz oradayız" sloganı arttıran ve ıslık çalan partilileri, bu sahnede duygulu anlar yaşayan yeni Genel Başkan Kutan susturdu. Şölene, siyasi partiler büyük ilgi gösterirken, Başbakan Mesut Yılmaz'ın mesajı yuhalandı, DYP Lideri Tansu Çiller'in mesajı ise alkışlarla karşılandı. DYP başta olmak üzere şölene katılan diğer partilerin temsilcileri alkışlanırken, ANAP ve DSP temsilcileri yuh çekilerek protesto edildi. CHP ise temsilci göndermedi. Kurucular Kurulu'nda önceki gün, Erbakan'ın ağırlığını koymasıyla İsmail Alptekin'in yerine, genel başkanlığa Recai Kutan'ın getirilmesi ve yeni parti yönetimine girecek isimlerin belirlenmesi işlemi tamamlanırken, bu yeni yapılanma da dünkü "ilk adım "şöleninde partililere ve kamuoyuna açıklandı.
       Şölende en büyük ilgiyi İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Aydın Menderes gördü. Haremlik, selamlık uygulamasının dikkat çektiği salona Alptekin, Kutan, Erdoğan ve Melih Gökçek birlikte girip partilileri el ele tutuşarak selamlayarak "birlik ve sorun yok" mesajını vermek istedi. Erdoğan'ın durgun tavrı da dikkatlerden kaçmadı. Alptekin'in, "emenati" ağabey olarak nitelediği Kutan'a devredeceğini açıkladığı sırada Erdoğan'ın anlamlı gülüşü de gözlerden kaçmadı.
       Erdoğan, konuşmasında parti içi sorunlara ve yeni yapılanmaya değinmemeye özen gösterirken, Türkiye'deki demokrasiyi "güdümlü" olarak nitelemesi ve demokrasinin tüm kurum ve kurallarıyla işletilmesini istemesi dikkat çekti. FP'de yeni dönem Kutan'a "emanet" edilirken, partideki asıl hesaplaşmanın seçim sonrasına kaldığı ve ve partide yaşanan "aksaçlılar - yenilikçiler" çekişmesinin şimdilik dondurulduğu belirtiliyor.