The Others En çok evlatları çektirdi

En çok evlatları çektirdi

11.06.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

En çok evlatları çektirdi

En çok evlatları çektirdi


Oğullar, Türkiye'deki bazı siyasetçi, bürokrat ve askerler için, uğraştıkları sorunlardan daha ağır bir başağrısı olabildiler

Bilge Egemen


Baba cumhurbaşkanı, genelkurmay başkanı ya da emniyet genel müdürü, anne başbakan olursa, çocukların attığı her adım dikkat çeker. Adımlar rotayı şaşırırsa üzerlerindeki göz büyür.
Ahmet, Efe, Zeynep Özal, Serdar Güreş, Mert Çiller ve son olarak Murat Bilican. Onlar devletin zirvelerindeki anne ya da babalarını zaman zaman manşetlerde gölgede bıraktılar. Emniyet Genel Müdürü Necati Bilican'ın izne ayrılışında tele - kulak skandalı kadar oğlu hakkındaki iddialar da rol oynadı. İşte devlet ve siyasetteki evlat acısından en öne çıkan örnekler:

Tansu Çiller - Mert Çiller

Sünnet zengini Mert
Yedek subaylık yaparken 1995'te aldığı 950 milyon liralık Hazine bonosu soru işaretleri yaratınca Tansu Çiller, "bonoların sünnette takılan paralarla alındığı" açıklamasını yaptı. Çiller'e göre, eline takılan platinin paslanmaması için askerliğini denizde yapamadı. Askerliğinin önemli bir bölümünü sahil kentlerinde eğlenerek geçirirken kamuoyunun tepkisini çekti. Askerdeyken "ameliyat" gerekçesiyle ABD'ye gitti. Gece yaşamı, aşk söylentileriyle dillerden düşmedi. Rafting yapmak için gittiği Yusufeli'nde ateşli silah kullanınca savcılık dava açtı. ABD'deki GCD Inc. şirketinin ortağı olduğu, ancak annesinin TBMM'ye verdiği mal bildiriminde durumu gizlediği basına yansıdı. ABD'de bitirdiği kolej ve alkollüyken gerçekleştirdiği vukuatlarla da tartışma konusu oldu.


Necati Bilican - Murat Bilican

Temiz sicile düşen oğul
Necati Bilican'ın zorunlu izne ayrılışında oğlu Murat'la ilgili iddialar da etkin oldu. Murat Bilican, turizm ve sigorta şirketinin ardından Bodrum'da 36 milyar liraya kiraladığı belirtilen arsa üzerinde Cohiba Bar'ı inşa ederek dikkatleri üzerine çekti. İstanbul Narkotik Şube eski Müdürü Ferruh Tankuş, Murat Bilican'ın uyuşturucu kaçakçılarıyla işbirliği yaptığını öne sürdü. Emniyet ihalelerine de karıştığı yolunda iddialara da hedef olan Murat Bilican'ın Emniyet tarafından ödenen milyarlık cep telefonları faturaları da babasının başını ağrıttı. Mülkiye başmüfettişlerinin halen Emniyet Genel Müdürlüğü'nde sürdürdüğü soruşturmada Murat Bilican dosyasının önemli bir yer tuttuğuna işaret edildi. Alaattin Çakıcı, Kürşat Yılmaz, Hüseyin Baybaşin ve Akın Birdal soruşturmalarında polisin sağladığı başarı nedeniyle övgü alan, Erbakan Hükümeti'nin çekilmesinin ardından komutanların ziyaret ettiği ilk Emniyet Genel Müdürü olan Necati Bilican, temiz siciline karşın "Bodrum'da bir kır kahvesi" işlettiğini savunduğu oğluna ilişkin iddialar nedeniyle zor duruma düştü.

Turgut Özal - Efe Özal

Borsa, jaguar, banka
Turgut Özal, çocukları nedeniyle de en çok tartışılan liderlerden oldu. Annesi Semra Özal'ın "Dikili bir ağacı bile yok" dediği Efe aracı kurum sahibi olarak borsaya girince, Türkiye ilk kez "Cumhurbaşkanı'nın oğlu borsacı olabilir mi?" tartışmasına sahne oldu. Efe Özal, aşk dedikoduları ve eğlence dolu lüks yaşamıyla magazin basınının gözbebeği oldu. Hızlı tekneleri, villaları, köpekleri, son model otomobilleri, düğününe milyarlar harcaması, kendini Kuveyt'te çalışan bir işçi olarak göstererek askerliği ertelemeye çalışması tepki aldı. 1992'de de Maliye Bakanı olan Sümer Oral, Efe'nin hesaplarının inceletti. Zeynep Özal da evlilikleri ve babası Başbakan olur olmaz armağan olarak kabul ettiği Jaguar'la dikkat çekti. Yoğun tepkiler üzerine babasının talimatıyla bu pahalı armağanı iade etmek zorunda kaldı, ancak jaguar amblemli bir parti kurulmasına ilham kaynağı oldu. Ağabeyi Ahmet Özal'ın işleri için annesiyle birlikte aracı olduğu kredi trafiği nedeniyle Emlak Bankası skandalında yargılandı. Anayasa olanak vermemesine karşın Türkiye'de kurulan ilk özel televizyonun ortağı olan Ahmet Özal da, fırtınalı iş yaşamının ardından Malatya Milletvekili oldu.


Doğan Güreş - Serdar Güreş

"O bir melek değil"

Babasının "Serdar melek de değil, şeytan da" dediği Serdar Güreş, Türkiye'de Genelkurmay Başkanı'nı zor durumda bırakan ender isimlerden birisi oldu. Bar - diskotek dağıttığı, gizlice telefon dinlettiği iddialarıyla basına yansıdı. Hakkında "kamu düzenini bozma ve icrai rezalet çıkarma" suçundan gıyabi tutuklama kararı çıkarıldı. Okula altı ay gitmediği halde konservatuvarda sınıf geçmesi, usulsüz olduğu öne sürülen bir yatay geçiş yapması dikkat çekti. Uzun süre kaldığı Fenerbahçe Orduevi'ne yarım milyar borç taktığı yazıldı. Orduevindeki borç kalemlerinin karşısına şu malzemeler yazıldı: 247 adet külot, 195 adet atlet, 227 çorap, 146 şişe parfüm, şampuan, pil, balık, kedi yemi, çakmak, sigara, video kaseti.
Sahte MİT'çi Cengiz Tanyıldız olayına adı karıştı. Suça iştirakten DGM'de ifade verdi. 45 gün hapis cezası aldı. Paraya çevrildi.