The Others Engeller aşılıyor

Engeller aşılıyor

23.05.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Engeller aşılıyor

Engeller aşılıyor


İstanbul Özürlüler Merkezi, Tophane’deki yeni binasında hem meslek eğitimi veriyor, hem de rehabilite programıyla onları sosyal hayata hazırlıyor


       Günlük hayatımızda bize göre hiç de önemli olmayan ayrıntılar, engelliler için çoğu zaman bir kabusa dönüşüyor. Otobüse binmek ya da merdivenlerden üst katlara çıkmak gibi. Sosyal hayata uyum gösteremediklerinden zorunlu olarak kendilerini evlerine hapsediyorlar.
       Böylesi zor şartlarda yaşamanın bütün zorluklarına rağmen onlar içlerinde hala “her şey düzelecek" umudunu taşıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Tophane’de açtığı İstanbul Özürlüler Merkezi, bu düzelme umudunun bir örneği. Artık onlar da meslek sahibi olabilecek, hatta bir uzman rehberliğinde tedavilerine devam edebilecekler.

Havuzda tedavi

       Tophane’de kurulan İstanbul Özürlüler Merkezi bu alanda yapılmış çalışmaların en iyilerinden biri. Dört katlı binanın bodrumu son derece güzel düzenlenerek su tedavisi için bir havuz oluşturulmuş. Avrupa’dan gelecek özel aparatlarla bedensel engelliler hiçbir yardım almadan bu suda tedavi olabilecek. Merkezin Genel Mürüdü Sedat Çakır bu konudaki görüşlerini şöyle ifade ediyor: “Avrupa’da her yıl büyük fuarlar düzenleniyor. Engelli insanların hayatlarını kolaylaştıracak teknolojik gelişmeler bu fuarlarla dünyaya tanıtılıyor. Biz de onlardan gördüğümüz çeşitli aparatları getirterek bu havuzun tavanına yerleştireceğiz. Böylece hiç kimseden destek almadan tedavilerine devam edebilecekler."

Bir işleri olacak

       İstanbul Özürlüler Merkezi’nde bilgisayar, muhasebe, yabancı dil, el sanatları ve montaj dersleri verilecek. Son derece modern şartlarda oluşturulan bu okulda öğrenciler hem sosyal hayata uyum sağlayıp hem de iş sahibi olacaklar. El sanatları sınıfına şimdilik on öğrenci devam ediyor. İlerde bu sayının artacağını söyleyen Sedat Çakır çok umutlu olduğunu da belirtiyor.
       Özel sektörün bu öğrencilere iş getirmesinin çok önemli olduğunu da her fırsatta belirten Çakır, böylece öğrencilerin kendilerini dışarıdaki dünyaya daha da hazırlıklı hissedeceklerini belirtiyor. İstanbul Özürlüler Merkezi’nde aynı zamanda bir kütüphane ve kongre salonu da bulunuyor. Bu salonda tiyatro gösterilerinden minik konserlere kadar her türlü aktivite yapılabilecek.