The Others Enkaz faciaya yol açtı

Enkaz faciaya yol açtı

12.10.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Enkaz faciaya yol açtı

Enkaz faciaya yol açtı


Gölcük'te dokuz katlı bina, işçilerin üzerine çöktü. Hayatlarından
umut kesilen biri mühendis beş kişiye ulaşılmaya çalışılıyor. Bakanlık çelik halatla yıkımı yasakladı


       Depremin merkez üssü Gölcük'te enkaz kaldırma çalışmaları devam ederken, yıkılmak istenen dokuz katlı bina, çalışanların üzerine çöktü. Enkaz altında kalan ve yaşamlarından umut kesilen biri mühendis beş kişiye ulaşılmaya çalışılıyor.
       Enkaz kaldırma ihalesi alan Yılmazlar İnşaat Şirketi, dün saat 17.00 sıralarında, Preveze Caddesi üzerinde bulunan ve ağır hasarlı olan dokuz katlı Donatım Sitesi A Blok'u yıkmak istedi. Çevre güvenliği alınmasına karşın, büyük bir meraklı kalabalığın seyrettiği çökertme işlemi sırasında ilk deneme başarısız oldu. Zemin katın kolonlarına çelik halat bağlayan işçiler, dozerlerle halatları çekerek binayı çökertmek isterken halat koptu.
       Bunun üzerine ikinci denemeyi yapmak için çalışanlar harekete geçti. Şirket mühendisi İsmet Zırıh, Vural Topaloğlu ve Kemal Gökmen ile teknisyenler Erhan Karakaş ve İshak Demirkan, yeniden halatı bağlamak için binanın zemin katına girdi. Bu sırada bina, büyük bir gürültüyle çalışanların üzerine çökmeye başladı. Can havliyle kaçmaya çalışan mühendis ve işçiler, üzerlerine inen büyük bir toz bulutu ve enkazla birlikte kaybolup gitti.
       Bina dışında duran iki iş makinası operatörü ve altı işçi ise, son anda kaçarak canlarını kurtarmayı başardı. İşçilerle birlikte bir iş makinası da enkaz altında kalırken, sıçrayan enkaz parçaları çevrede bulunan iki kişiyi hafif yaraladı.
       Hemen asker ve sivil savunma ekiplerinden yardım istendi. Enkazın başına giden sivil savunma ekipleri, tüm çabalarına rağmen enkaz altından hayat belirtisi bulamadı. Hayatlarından ümit kesilen beş kişiye ulaşılmaya çalışılıyor. Olay duyulur duyulmaz Akut ekibi de İstanbul'dan Gölcük'e geldi.
       Enkazın aniden çökmesine binanın yanındaki çevre yolundan geçen bir TIR'ın yarattığı sarsıntının neden olduğu sanılıyor.
       Bu arada altı ve daha çok katlı binaların çelik halatla yıkılması, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nca yasaklandı. Bu binaların yıkımı daha sonra belirlenecek özel bir teknikle yapılacak.