The Others ERBAKAN VE 28 ŞUBAT

ERBAKAN VE 28 ŞUBAT

07.03.2011 - 02:47 | Son Güncellenme:

Eski başbakanlardan SP Genel Başkanı Necmettin Erbakan’ın siyasi tarihimize ‘postmodern darbe’ olarak geçen 28 Şubat’ın 14. yıldönümüne bir gün kala ölümü Türkiye’nin gündemini oluşturdu

ERBAKAN VE 28 ŞUBAT

Haber kanalları, cenaze töreninden tam gün ‘canlı yayın’ yaptılar. Genelkurmay’ın Erbakan’ı övücü sözleri, Birinci Ordu Komutanı’nın Fatih Camii’ndeki cenaze törenine katılımı dikkat çekiciydi.
Milliyet de haberi, “Son nefesine kadar siyasetten kopmadı” başlığıyla manşetine taşıdı.
Haberin altbaşlıklarındaki kimi yanlış bilgilendirmeler, Milliyet okurlarının dikkatinden kaçmadı.
Zeki Kar’ın düzeltme notu pek çok okurumuzun da ortak saptamasını yansıtıyor:
“Merhabalar, ‘Son Nefesine Kadar Siyasetten Kopmadı’ haberindeki tarih yanlışları, haberin güvenilirliğine gölge düşürdü. Vefatı üzerine, çok başarılı bir bilim adamı olmasına karşın, siyasetçi kişiliği tartışmalı olan Erbakan için tarafsız ve yerinde bir başlıkla sürmanşetten verilen haberde, ‘1960’larda MC döneminde hükümete verdiği desteği çekebilirim mesajı’ 1960’larda değil, 1970’lerde olacaktı; ‘Sonun başlangıcı, 4 Şubat 2007’de Sincan’da tankların yürümesiydi’ ifadesinde de 4 Şubat 1997 olacaktı. Dikkatsiz hazırlanan haberdeki bu tarih yanlışlarının haberin ayrıntısının verildiği orta sayfada da tekrarlanması özellikle genç okurları yanıltıyor. Tarih hataları Milliyet’e yakışmadı.”

Haberin Devamı

OMBUDSMAN’IN GÖRÜŞÜ:
Milliyet gibi Türkiye’nin altmış yıllık siyasi tarihinin tanığı bir gazetede istenmeden yapılan bu tür ‘basit’ hatalar, gazetenin geleneksel okurlarının tepkisini daha fazla çekiyor. Gazeteyi ciddi bir fikir ürünü olarak gören Milliyet okurlarının, ‘Erbakan’ın ölümü’ haberlerinde birinci sayfada karşılaştıkları yanlışlarla ilgili uyarıları yerindedir. Ve Erbakan’ın ölümü pazar günü öğleye doğru açıklandığına göre, ortada hata yapılmasını gerektirecek bir ‘telaş’ ve baskı saatlerinden kaynaklanan bir ‘koşuşturma’ olduğu da düşünülemez.
MC Hükümetleri 1975’te ve 1977 seçimleri ertesinde kurulmuştur. Tankların Sincan’da yürüdüğü tarih ise 1997’dir. Belleğimize güvenmeden arşive göz atsak, bu hatalar oluşmazdı. Her zaman vurguluyoruz, bu tür eleştiriler ve uyarılar Milliyet okurlarının kalitesiyle, Yazı İşleri arasındaki bağları güçlendirmekte, daha iyi gazete konusunda olumlu bir etki yapmaktadır.