The Others Eşcinsel evliliği haberine tepki

Eşcinsel evliliği haberine tepki

15.02.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Hollanda’da yaşayan bir kadının bir televizyon kanalında evlenmek isteyen insanları bir araya getiren, “izdivaç” programını arayarak stüdyoda bulunan kadınlardan biriyle anlaşarak evlenmek istediğini belirtmesi Milliyet internette “İzdivaçta sapık istek” başlığıyla yer aldı.

Eşcinsel evliliği haberine tepki

Habere Lambda ve Nefret Suçları İzleme Projesi’yle gündeme gelen Sosyal Değişim Derneği üyeleri “Eşcinsellik bir sapıklık değil, cinsel tercih meselesi. Türkiye’de bunun hâlâ bir sapkınlık olarak değerlendirilmesi nefret suçlarına hizmet eder. Oysa birçok ülkede son 20 yıldır bu tür evlilikler yapılıyor” diyerek habere tepki gösteriyor. Üyeler kendi cinsiyle evlenen insanlarla ilgili birçok ülkede yasal düzenlemeye gidildiğini de hatırlatıp şu örnekleri veriyor:

Tören hakkı kazandılar

“1989’da Danimarka eşcinsellerin birlikteliklerini kayıt ettirmelerine izin veren yasayı çıkardı. Böylece eşcinseller karşı cinsle evlenen çiftlerin sahip olduğu konut, emeklilik aylığı ve göçmenlik haklarının aynısını kazandı. 1993’te Norveç eşcinsel çiftlere birlikteliklerini kayıt ettirme hakkı veren ikinci ülke oldu ve eşcinsellere, evlikteki hakların hemen tamamını tanıdı.
1994’te İsveç parlamentosu eşcinsellerin evliliğine izin veren bir yasayı kabul etti. Yasayla eşcinsel erkekler karşı cinsle evlenenlerinkine benzer bir evlenme töreni yapma hakkı elde etti.
2000’de Hollanda eşcinsellere evlenme ve evlat edinme hakkı veren yasayı kabul etti. Hollanda yasaları 1998’den itibaren eşcinsellerin birlikteliklerini kayıt ettirmelerine izin veriyordu. 2002’de Almanya erkek eşcinsellerin birlikteliklerini belediyede kayıt ettirmelerine izin verdi. 2003’te Belçika eşcinsel evliliklere izin verdi. Arjantin’de evlenen iki eşcinsel, Latin Amerika ülkelerinde yasal olarak evlenen ilk eşcinsel çift oldu.

ABD, İspanya ve Kanada
2004’te ABD Başkanı George W. Bush, Kongre’den erkek eşcinsellerin evlenmesini yasaklayan bir anayasa değişikliğini desteklemesini istedi. Ama eyaletlerin eşcinsellerin evliliğine izin vermesine kapıyı açık bıraktı.
2005’te İspanya parlamentosu, üst kanadın aksi yöndeki kararını iptal ederek ve Katolik Kilisesi’nin sert muhalefetine rağmen, erkek eşcinsellerin evliliğini yasallaştırdı. Kanada’da erkek eşcinsellerin evliliğine izin veren bir yasa yürürlüğe girdi. İngiltere’de iki kadın resmen evlenen ilk eşcinseller oldular. İngiltere ve Galler’de yaklaşık 700 erkek eşcinsel çift evlendi.”