The Others Eski polis şefine rüşvet davası

Eski polis şefine rüşvet davası

25.09.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Eski polis şefine rüşvet davası

Eski polis şefine rüşvet davası


İbrahim Büyükfuran Bursa


       İzmir Emniyet Müdürlüğü görevinden açığa alınan Ahmet Demir'in, adı "telekulak" olayına karışan Ankara eski Emniyet Müdürü Cevdet Saral'ın akrabası Ahmet Saral'dan aldığı 2 milyar 750 milyon lirayla ilgili olarak yürütülen soruşturmada rüşvet almaktan yargılanmasına karar verildi.
       Emniyet Genel Müdürlüğü müfettişlerinin, Ahmet Saral'ın Vakıfbank İzmir Kemeraltı Şubesi'nde Demir'in hesabına havale ettiği 2 milyar 750 milyon lirayla ilgili soruşturma sonunda hazırladıkları rapor doğrultusunda, Demir'in hakkında dava açılması için Adalet Bakanlığı'ndan izin istendiği bildirildi. İfadesine başvurulan Demir, savunmasında şu görüşlere yer verdi:
       "Ahmet Saral, yakın arkadaşım olan Ankara eski İl Emniyet Müdürü Cevdet Saral'ın akrabasıdır. Benim de ailece görüştüğüm biridir. Ahmet Saral'ın işlerinin iyi olmadığını bildiğim için aracı olarak akrabam olan Hasan Alemdar'dan yardımcı olmasını istedim. Alemdar da 1.5 milyar lira verebileceğini söyledi. Bu paraya ek olarak, ailece yapmış olduğumuz birikim olan bir milyar 250 milyon lira yardımda da ben bulundum. İzmir İl Emniyet Müdürlüğü'ne atanmamdan sonra Ahmet Saral, borcu olan bu parayı peyder pey bana ödemiştir. Bu ne bir tefeci ne de bir haraç parasıdır."
       Demir'in, Bursa Emniyet Müdürlüğü döneminde, gıyabi tutuklu işadamı Erol Evcil'i gözaltına almadığı gerekçesiyle hakkında "görevi ihmal" suçundan yargılanmasına da devam edildi. Bursa 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya Demir'le diğer sanıklar Bursa Emniyet eski Müdür Yardımcısı Şevki Dinçal, Şube Müdürleri Sedat Gül ve Serdal Ortaç, bir komiser ve iki polis memuru katılmadı.
       Mahkeme heyeti, Demir'in İzmir Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi tarafından ifadesinin alınması için yazı yazılmasına, Bursa 5. Asliye Ceza Mahkemesi'nin gönderdiği diğer bir dosyanın Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki dosyayla birleştirilmesine karar vererek duruşmayı erteledi.