The Others Eşya kurbanı oldular

Eşya kurbanı oldular

14.09.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Eşya kurbanı oldular

Eşya kurbanı oldular


Artçı depremin acılı öyküleri


       Kocaeli'de yaşanan 7.4 şiddetindeki depremden sağ olarak kurtulan ve ardından Antaya'daki yardımseverlerin ev ve iş verdiği beş ailenin reisi, eşyalarını almak için geldikleri Gölcük'ün Kavaklı beldesindeki evlerinde 5.8 şiddetindeki artçı depreme yakalandılar.
       Büyük depremin ardından Antalya'ya yerleşmeye karar veren ve bir süredir orada bulunan Salih Çelebi, Orhan Çobanoğlu, Erdem San, Mahmut Şahinoğlu ve Gülsüme Altuntaş, Antalyalı yardımsever vatandaşların sayesinde ev ve iş imkanına kavuştu. Ailelerini Antalya'da bırakarak eşyalarını almaya Kavaklı sahilindeki evlerine gelen beş kişi, dün meydana gelen 5.8 şiddetindeki artçı depreme yakalandı ve denize çöken binanın enkazı altında kaldı. Pencereden atlayan Salih Çelebi yüzerek kurtulurken; Orhan Çobanoğlu, Erdem San, Mahmut Şahinoğlu ve Gülsüme Altuntaş'ı kurtarma çalışmalarına başlandı.
       Orhan Çobanoğlu'nun annesi Çobanoğlu, yıkılan binanın önünde oğlunun kurtulması için gözyaşı dökerken, "Oğlum eşya kurbanı oldu. Ne olur onu enkazdan çıkarın" diyerek gözyaşlarına boğuldu.
       Kurtarma ekiplerinin çalışmalarını bir süre Donanma Komutanı Oramiral Bülent Alpkaya da izledi.
       İzmit Demiryolu Caddesi'nde bir doktorun yanında sekreter olarak çalışan Ebru Dülger (23), deprem sırasında paniğe kapılıp ikinci kattan atladı. Başının üstüne düşen Dülger, hastaneye kaldırılırken öldü.
       Ağrı'dan depremzede yakınlarını ziyarete gelen Hazar Nevruz (55) ise, artçı depremde heyacanlandı ve geçirdiği kalp krizi sonucu öldü.

Şansları varmış...

       Değirmendere'de 17 Ağustos'ta büyük hasar gören yedi katlı Boğaziçi Apartmanı sakinlerinden Halil Hoca ise şanslıydı. Hoca, depremden sonra ilk kez dün evine girdiğini belirterek, "27 gün bekledim, korkudan eve gidemedim. Artık bir şey olmaz diye eve girdim. Eşyaları aldım. Dışarı çıktım, birden büyük bir gürültü oldu. Kafamı çevirdiğimde binanın yıkıldığını gördüm" dedi.
       Gölcük'te Coşkun İş Merkezi'ndeki işyerinden eşyalarını çıkarmak isterken enkaz altında kalan Adidas bayii Hakan Çelebi de polis ve vatandaşlarca yaralı olarak kurtarıldı. Çelebi de depremden sonra uzun süre beklediğini, eşyaların bir kısmını kurtarmak isterken depremin meydana geldiğini ve enkaz altında kaldığını söyledi.

Gölcük'te mucize

       Gölcük'te bir de mucize yaşandı. Gıda toptancısı Fevzi Arayık, mal vermek üzere bir bakkala girerken, bitişikteki hasarlı bina, kamyonetinin üzerine yıkıldı. Aracın sadece sürücü kısmı enkaz dışında kaldı ve Arayık ölümden döndü. Arayık, "Verilmiş sadakam varmış" dedi.