The Others EVLİLİKTE YAŞ

EVLİLİKTE YAŞ

06.09.2010 - 00:43 | Son Güncellenme:

Şarkıcı Zeynep Casalini’den sonra adli tıp uzmanı Prof. Sevil Atasoy’un da evlilik haberlerinin yaş ve boy farkı üzerinden haberleştirilmesine okurlardan eleştiri var

EVLİLİKTE YAŞ

Eski Adli Tıp Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Sevil Atasoy’un evliliği medyanın ilgi odağı olmayı sürdürüyor. Atasoy’un evlendiği kişinin kendisinden küçük olmasını öne çıkararak “yaş farkı” üzerinden yapılan haberlerin okurları rahatsız ettiği anlaşılıyor.
milliyet.com.tr’nin “61’lik prof’a 38’lik koca” başlığıyla duyurduğu evlilik haberi gazetenin magazin sayfalarında “evliliğe zor karar vermiş” şeklinde değerlendirildi.

‘Rencide edici’
Mine Çinibulak, Milliyet Okur Temsilcisi’ne eleştiri notu geçmiş:
“Basın son zamanlarda bazı tanınmış şahsiyetlerin evliliğini ya “boy” ya da “yaş” üzerinden haber yapmakla kalmıyor, çiftlerin birbirlerine yakışıp yakışmadığını da kamuoyunda tartışılır hale getiriyor. Şarkıcı Zeynep Casalini’nin bir süre önce dünya evine girdiği, restoran sahibi eşi Tahsin Berk’in boyunun kısa olması, Prof. Dr. Sevil Atasoy’un eşinin kendisinden 23 yaş küçük olması gibi...
Her şey bir yana Sevil Atasoy’un, akademisyen kimliği, yaptığı çalışmalarla kamuoyunda saygın bir yeri vardır. “61’lik prof’a 38’lik koca” ya da “Evliliğe zor karar vermiş” gibi alaycı bir üslup kullanılması bu kişileri rencide etmektedir. Kimin kiminle evleneceği, aralarındaki boy ve yaşın ne olup olmayacağı konusunda bir kriter var da biz mi bilmiyoruz? Bu çağda bu tür habercilik Türk basınına yakışmıyor.”

Haberin Devamı

Ombudsman’ın Görüşü:
Referandumdaki soy sop tartışması gibi evlilik haberlerinde boy bos, yaş gibi unsurları öne çıkarmak okuru rahatsız etmektedir. Ancak sadece Türk basınında değil, yabancı basında da benzer haberlerin ön plana çıkarıldığı bir gerçektir. Tanınmış kişiler söz konusu olunca magazin boyutu da ihmal edilmeyerek, evlilik bir özel alan olmaktan çıkıyor, kişilerin tüm özellikleri sergileniyor. Yaş farkı da habercilerin görmekten kaçınamayacağı bir unsur. Zeynep Casalini ve Sevil Atasoy’un evlilik haberlerinde de bu özellikler yansıtılmış. Başlık o şekilde atılmasa daha iyi olurdu.