The Others Evren DEĞER - ANKARA

Evren DEĞER - ANKARA

02.04.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

İçişleri eski Bakanı Ağar, Susurluk Komisyonu'na verdiği ifadede karanlıkta kalan bazı soruların aydınlatılması için MGK'da alınan kararlara bakılması gerektiğini söyledi

Evren DEĞER - ANKARA

İÇİŞLERİ eski Bakanı Mehmet Ağar, PKK'nın finans kaynaklarının kurutulmasına ilişkin kararın Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısında alındığını açıkladı.
Ağar'ın TBMM Susurluk Komisyonu'na 16 Ocak 1997'de verdiği ve bugüne kadar basına yansımayan ifadesi yeni bir gerçeği daha ortaya çıkardı. Komisyon üyelerinin kaza sonrasındaki sorularına "yargıya yansıyan konularda bilgi vermek istemiyorum" yanıtını veren Ağar, karanlıkta kalan bazı soruların aydınlığa kavuşması için MGK'da alınan kararlara bakılması gerektiğini, TBMM Susurluk Komisyonu Başkanı Mehmet Elkatmış'ın bir sorusunu yanıtlarken açıkladı.
Soru ve yanıtlar şöyle:
Elkatmış: Sizin MGK'ya, PKK'yla mücadele konusunda iki maddelik bir teklif sunduğunuz söyleniyor, basında geçti bu, ben oradan okuyorum. Bundan bir tanesi, PKK'ya karşı PKK'nın taktikleriyle mücadele edilmelidir; iki, maddi ve siyasi destek verenlere de terörist muamelesi yapılmalıdır diye iki maddelik. Böyle bir şey doğru mu?
Ağar: Terörist muamelesi yapılmalıdır değil, bu herkesin genel fikriydi zaten o dönemlerde. PKK'nın her türlü finans desteğini, maddi desteğini kesmek önemli. Zaten bu tür terörist faaliyetlerde en önemli unsurlardan birisi. Bir diğeri de, elbette ki, nedir bu; özel timlerin altında yatan espri. Onlar gibi dağda barınabilen, aynı şartlarda yaşayabilen, çeşitli imkan kabiliyetlerine, çevikliğe, atıcılığa sahip olan timlerin, gerek poliste, gerek askerde yetiştirilmesi ve bunun gibi. Sadece iki madde filan değil, daha fazla tedbirler kararlaştırılmıştı o zaman, bunlar da uygulanmıştır tabii.
Ağar'ın komisyondaki ifadesi, Susurluk Kazası'ndan sonra kendisine sahip çıkmayan Başbakan Yardımcısı Tansu Çiller'e olan kırgınlığını da ortaya çıkardı. Yapılan görevler sırasında, üstlenilen risklere ilişkin bölümde Ağar'ın CHP'li Fikri Sağlar'la arasında geçen diyalog bu kırgınlığı ortaya çıkardı.
Sağlar: Sayın Bakanım, yani bu sözlerinizden şunu anlayabilir miyim, kendinizi yalnız mı hissediyorsunuz?
Ağar: Hayır, hayır. Ben, sessiz çoğunluğun, milletim benim arkamda olduğuna, bu sağduyusu, aklıselim içinde bu meseleleri çok sağlıklı değerlendirdiğinde ve hatta parlamento içinde, siz de dahil birçok kimsenin, içinden bana hak verdiğine kesinlikle inanıyorum. Üç senedir Türkiye'de ciddi sayılabilecek hiçbir olay yok. Bu hakkı da teslim etmek lazım.
Sağlar: Yani, belki sessiz çoğunluk diyorsunuz ama, asıl sesli azınlık size belki destek çıkmıyor mu acaba, yani Tansu Hanım sizi yalnız bıraktı gibi bir intibanız mı var?
Ağar: Hiç önemli değil. Hayır, hayır. Şimdi bu işler zor işler, zor işler. Zor işlere giriş...
Başkan: Sayın Sağlar...
Sağlar:
İzin verin canım, sohbet ediyoruz.
Ağar: Bu işlere girişte, Allah'a ve kendinize güvenirsiniz. İnanç meselesidir bunlar. Ben İstanbul 1. Şube Müdür Muavini olduğum vakit Tansu Hanım mı vardı?