The Others `F tipi' açlık grevi

`F tipi' açlık grevi

19.07.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

`F tipi' açlık grevi

`F tipi açlık grevi


"Hücre tipi" cezaevini protesto eden sanatçı ve aydınlar protesto eylemlerine başlıyor


       Muzaffer İlhan Erdost, Ahmet Telli, Ali Balkız, Altan Erkekli ve Yılmaz Odabaşı gibi isimlerin de aralarında bulunduğu sanatçı ve aydınlar, "hücre tipi" cezaevini protesto etmek ve mahkumlarla ailelerine destek olmak için "dönüşümlü" açlık grevine başlıyor.
       * Muzaffer İlhan Erdost (yazar): Hücre sistemi, ne hükümlünün cezaevi içinde oluşmuş baskı gruplarının baskısından kurtuluşuna olanak sağlar ne de cezaevi içinde yapılanmış ve cezaevi sisteminin ayrılmaz bir parçası haline gelmiş çetelerin sultasından kurtulmanın olanağını.
       Hücrelerin çete şeflerine tahsisi cezaevlerinin 'derebeylik konağı' haline gelmesine olanak sağlar. 8 metrekare demek insanın toplumsal kimliğini, kişisel varlığından koparıp ayırmak, insanı insandan bin yıl uzağa koymak, Yusuf'un kör kuyusunda tutmak demektir. Şimdi Başbakan olan 12 Eylül'ün cezaevi dostu olmuş 'şaire' duyurulur.
       * Ahmet Telli (şair): Devletin resmi ağızları sahici ve doğru şeyler söylemiyor. F tipi cezaevlerinin ne olduğunu yatmayanlar bilemez. İnsanların psikolojik ve pedagojik tüm hallerini altüst edecek cezaevi yöntemi. Yasalaştırılmaya çalışılan vahşi bir olgu. Buna karşı durabilmek insanlık görevi. Ben kendi adıma açlık grevine katılacağım.
       * Yılmaz Odabaşı (şair): DGM'lerce ömürleri yağmalanmış, 10 - 30 yıla mahkum insanları, yıllarca tek kişilik hücrelerde tutmak insanlık ayıbıdır. Ben genel aftan yanayım. Siyasi suçlulara genel affın getirilmesi için demokratik kuruluşların ve aydınların çaba göstermesi gerekir. Sanatçı arkadaşlarım dönüşümlü açlık grevi düşünüyorlarsa mutlaka yanlarında yer alacağım.
       * Ali Balkız (yazar): Bir kişinin suçu ve aldığı ceza ne olursa olsun cezaevi koşulları ikinci ceza biçme biçiminde olmamalı. F tipi, insanı insanlıktan çıkarmaya yönelik uygulamadır. Cezaevindeki kişinin şakalaşacağı, top oynayacağı, volta atacağı, mektup yazacağı, sevinçlerini paylaşacağı başka insanlara ihtiyacı olacak. İnsani davranışları insanın elinden almak katmerli cezalandırmaktır. Aydın olarak bu soruna dikkat çekmek için sanatçı arkadaşlarımla açlık grevi tutacağım.

AST'ın "F tipi" turları

       Ankara Sanat Tiyatrosu (AST) sanatçıları, cuma gününe kadar ÖDP, EMEP, HADEP, CHP, SİP gibi partilerle TMMOB ve Mülkiyeliler Birliği'ni ziyaret edecek. AST sanatçıları, dönüşümlü olarak açlık grevine de katılacak.
       AST'tan yapılan açıklamada, "F tipi cezaevleri, mahkumların tek tek hücrelere alınması can güvenliği açısından son derece tehlikelidir. İnsanların yalıtımsız, kişiliksizleştirilmesine yönelik kaygı verici durum. İnsanların ruhsal dengeleri ciddi olarak bozulacak" denildi.

Sanatçılardan dönüşümlü eylem

       F tipi cezaevine karşı dönüşümlü açlık grevine destek olacak sanatçı ve aydınlar:
       "Şükrü Erbaş (şair), Fettah Köleli (şair), Hüseyin Şahin (şair), Selma Ağabeyoğlu (şair), Emine Şahin (felsefeci - yazar), Yılmaz Odabaşı (şair), Tunca Hacıoğlu (yazar - eleştirmen), Muzaffer İlhan Erdost (yazar), Ahmet Telli (şair), Zerrin Taşpınar (şair), Temel Demirel (yazar), Fikret Başkaya (yazar), Zafer Ekin Karabay (şair), Özgen Seçkin (şair), Salih Bolat (şair), Hayati Baki (şair), Necmettin Salaz (şair), Zeynep Köylü (şair), M. Bülent Kılıç (şair), Taylan Asır (şair), Alaattin Topçu (şair), Abdülkadir Budak (şair), Bilal Kayabal (şair), Akif Kurtuluş (şair), Mahmut Temizyürek (şair), Adnan Satıcı (şair), Hüseyin Atabaş (şair), Vecihi Timuroğlu (şair - eleştirmen), Aydın Çubukçu (felsefeci - yazar), Ahmet Aydın (ressam), Nihat Taydaş (tiyatro yazarı), Metin Boran (tiyatro yönetmeni), Ali Hikmet Eren (şair), Metin Peker (karikatürist), Ali Balkız (öykücü - yazar), Çerkes Karadağ (fotoğraf sanatçısı), Mustafa Takmaz (tiyatro sanatçısı), Ekrem Ataer (müzisyen), İlhan Akalın (yazar), Varlık Özmenek (yazar), Cem Kemal Özdemir (tiyatro sanatçısı), Besim Altınöz (öykücü), Ali Cengizkan (şair), A. Hicri Özgören (şair), Yeşim Doymaz (yazar), Turan Altıntaş (yazar), Asım Gönen (şair), Sebahattin Yalkın (şair), Altan Erkekli (tiyatro sanatçısı), Altan Alkan (tiyatro sanatçısı), Ali Rıza Kars (şair), Adnan Yücel (şair), Naim Kandemir (şair), Aydın Şimşek (şair), Zafer Doruk (öykücü), Yılmaz Demiral (tiyatro sanatçısı), Muhammed Güzel (şair)