The Others ‘Fareli Köyün Kavalcısı’ suçsuzmuş!

‘Fareli Köyün Kavalcısı’ suçsuzmuş!

13.06.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

7’DEN 77’YE OKUL DIŞI BİLGİLER

‘Fareli Köyün Kavalcısı’ suçsuzmuş



Televizyonda MİÇO reklamlarını gören arkadaşlarım, elimde klarnet, ardımda çocuklar ve çizgi kahramanlarla MİÇO bahçesine gidişimi görünce, "Sen, 'Fareli Köyün Kavalcısı' mı oldun?" diye bana takılmaya başladılar. Ben de, "Yıllardan beri yanlış anlaşılmış, kavalcının gerçek öyküsünü anlatayım da hem kavalcıyı, hem de kendimi bu yargıdan kurtarayım," dedim.
***
Bir süre önce, Milliyet Yayınları'nda Richard Schenkman'ın "İnsanlık Tarihinde Büyük Yalanlar" adlı bir kitabını yayınlamıştık. Bu kitap her ne kadar büyükler için yazılmışsa da, içinde sizin de ilginizi çekecek bazı bölümler var. Özellikle de çocukken hepimizin kitabını okuduğu, "Fareli Köyün Kavalcısı"nın gerçek öyküsü. Bu öyküyü okuyunca, yıllardır düşlerimizi süsleyen bir masalın, aslında hiç de düşündüğümüz gibi bir masal olmadığını anlayıveriyorsunuz.
"Fareli Köyün Kavalcısı", aslında sihirli kavalı olan, fare avcısı bir adam. Hamelin Köyü'nü farelerden kurtarmak için köy halkıyla pazarlık ediyor; sonunda anlaşıyorlar. Köyü farelerden temizliyor. Ama ne var ki, daha sonra köy halkı kavalcının parasını ödemiyor. O da köyün 130 çocuğunu alıp gidiyor.
Bu öykünün doğru olan yanı; gerçekten ortaçağda Avrupa'da kentler öylesine fare baskınına uğruyor ve çevre sakinleri bunlarla başa çıkabilmek için özel fare avcıları tutuyorlar.
Veba korkusu insanları öylesine sarıyor ki, yöneticiler çocukları, anne ve babalarından ayırıp yeni yerleşim merkezleri oluşturuyorlar. Avrupa'nın pek çok köy ve kasabasında, çocuklar bir gecede ailelerinden alınıp bilinmeyen yerlere gönderiliyorlar. Hatta bazı tarihçiler, bu çocukların pek çoğunun Haçlı Savaşları için toplandığını söylüyorlar.
Nedeni ne olursa olsun: İster yeni yerleşim birimleri kurmak için, ister Haçlı Savaşları'na göndermek için, isterse babalarının ödenmeyen borçları yüzünden; ailelerinden koparılan bu küçük çocukların acıklı öyküsü beni çok etkiledi.
Yıllardır, sevimli bir masal klasiğidir, diye düşündüğüm bu kitabı, artık kitaplığımdan atmaya karar verdim. Her şey bir masal bile olsa, 1300'lü yıllarda Hamelin Köyü'nden 100'den fazla çocuğun kaybolduğu ya da götürüldüğü tarihçiler tarafından doğrulanan bir gerçek.
İşte bu yüzden, çocuklarını gönderen, ya da gitmesine izin veren anne ve babalar, daha sonra öylesine suçluluk duygusuna kapılmışlar ki, kendi utançlarını örtmek için, suçlarını üstüne atacakları bir fareli köy kavalcısı masalı uydurmuşlar. "Fareli Köyün Kavalcısı" 703 yıldır, yani sizin anlayacağınız 1300 yılından beri gerçek öyküsünü saklayarak anlatılagelen bir çocuk masalı.
Günümüzde çeşitli biçimlerde yazılmış, çizilmiş ve oyun olarak sergilenmiş olsa da, eğer "Kavalcı"nın aklanmasını istiyorsanız, savaşta ölen bu çocukların öyküsünü herkese anlatın.