The Others Fatih’in atına cinsiyet rötuşu

Fatih’in atına cinsiyet rötuşu

21.11.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Fatih’in atına cinsiyet rötuşu

Fatih’in atına cinsiyet rötuşu


Babaeski’de, ‘Atı çift cinsiyetli.. Zaten Fatih’e de benzemiyor’ denen heykel, heykeltraşı tarafından ‘düzeltilecek’..


       Kırklareli’nin Babaeski İlçesi’nde iki yıl önce belediyenin yaptırdığı Fatih Sultan Mehmet Heykeli’yle ilgili kriz sonunda aşıldı.
       Heykeli, dönemin Belediye Başkanı Gündüz Onat, 8 milyar liraya heykeltıraş Tülin Özdemir’e yaptırdı. Ancak 18 Nisan yerel seçimleri sonrası başkanlık koltuğuna oturan CHP’li Haluk Tezsezer, ‘atı çift cinsiyetli olduğu ve ata binenin de Fatih’e benzemediği gerekçesiyle’ heykeli depoya kaldırttı.

       Düzelir düzelmez dikilecek
       Bu gelişme üzerine heykeltraş Özdemir, Başkan Tezsezer’i aradı.
       Heykeldeki teknik eksikleri gidereceğini belirten Özdemir, “Heykel acele istendiği için yetişmedi. Fatih’in kılıcı, atın yuları da olacak" dedi.
       Bunun üzerine heykeli Özdemir’e gönderen Başkan Tezsezer de, “Tüm eksiklikler giderildikten sonra heykeli otogar yanındaki yeni parka dikeceğiz. Böylece iki yıldır süren heykel krizi de çözümlenecek" diye konuştu.

       Sultan dişten müthiş çekmiş
       ADANA AA
       Çukurova Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlter Uzel, Fatih Sultan Mehmet’in çocukluğunda diş ağrısından çok çektiğini ortaya çıkardı. Uzel, bu sonuca, merhum Ord. Prof. Dr. Süheyl Ünver’in 1955’te Topkapı Sarayı’nda bulduğu Fatih’in çocukluk defteri yardımıyla vardı. Uzel, defterde kuş ve hayvan resimleri, kendi çizimi tuğrası ve birkaçı diş ağrısıyla ilgili şiirlerin yer aldığını belirledi. Fatih’in kendi el yazısıyla Farsça bir şiirinde geçen ‘Diş ağrısının tedavisi diş tozudur’ dizesi de, Uzel’e göre Sultan’ın çocukken çok diş ağrısı çektiğini gösteriyor.