The Others FOTOĞRAF TEMSİLİ Mİ GERÇEK Mİ?

FOTOĞRAF TEMSİLİ Mİ GERÇEK Mİ?

04.03.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ralf Arditti adlı okurumuz şöyle diyor: “Gazetenizin Abdi İpekçi’den bu yana okuruyum ve Türkiye basınında güvendiğim kaynaklardan biri olmaya devam ediyorsunuz.

FOTOĞRAF TEMSİLİ Mİ GERÇEK Mİ

25 Şubat tarihli Milliyet 20.nci sayfasında “Batı Şeria’da İsrail polisiyle Filistinliler arasında çıkan çatışmada bir Filistinli karnından vuruldu” altyazısıyla çıkan resimde ‘temsili’ olduğu intibaını veren, bir asker/polisin namlusunu genç Filistinlilere doğrulttuğu fotoğraf bulunuyor. Gerek perspektif eksikliğinden (asker gençlere göre iki misli boyda), gerek askerin ayaklarının altındaki çimin genel tarla görünümüne uymadığı belli olan bu fotoğraf, üzerinde oynandığı izlenimini veriyor. Bu an gerçekten yaşanmış mıdır? Fotoğrafın kaynağı nedir? Yoksa Photoshop’la mı oluşturulmuştur? Bu okurunuzu aydınlatırsanız memnun olurum.”

Kolaj yöntemi kullanılmıştır
Dış Haberler gönderdiği açıklamada şöyle diyor: Sayfada yer sıkıntısı nedeniyle iki fotoğraf kullanılamamıştır. Görsel dengeyi sağlamak adına fotoğrafa kolaj yapılmıştır. Kolaj, gazetecilikte rutin olarak kullanılan bir yöntemdir. İki fotoğrafı tek bir fotoğraf gibi gösterme amacı taşımamaktadır. Askerin altındaki zemin, iki farklı fotoğrafın kullanıldığını belli etmek için bilinçli olarak bırakılmıştır. Yanlış anlaşılmaya yol açtığı için üzgünüz.