The Others Fuarı kaçırmayın

Fuarı kaçırmayın

01.11.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Fuarı kaçırmayın

Fuarı kaçırmayın
1 Kasım 1998
Fuarı kaçırmayın
XIV. İstanbul Antika ve Sanat Fuarı, 4 - 8 Kasım tarihleri arasında Dolmabahçe Kültür Merkezi'nde. Ayrıca yarın Eskidji'nin müzayedesi var.

Ülkemizin en önemli sanat ve kültür organizasyonlarından biri olan XIV. İstanbul Antika ve Sanat Fuarı, 4 - 8 Kasım 1998 tarihleri arasında Dolmabahçe Kültür Merkezi'nde gerçekleştiriliyor. KÜSAV (Kültür ve Sanat Varlıklarını Koruma ve Tanıtma Vakfı) danışmanlığında Elit Fuarcılık tarafından düzenlenen fuar, bu tarihi mekanda 10:30 - 21:00 saatleri arasında gezilebilecek. Beşikteş'taki Barbaros Hayrettin Paşa İskelesi'nin hemen yanında yer alan tarihi bina, 19. yüzyıl Osmanlı mimarlığının sivil mimarlığının anıtsal yapısı olan ve 1856 yılında kullanıma açılan Dolmabahçe Sarayı'nın Matbah - ı Amire olarak anılan bir mutfağı olarak yapıldı. Bina, Dolmabahçe Sarayı özgün yapıları bütünleştirme çalışmaları çerçevesinde 1996 yılında Dolmabahçe Kültür Merkezi olarak kullanıma açıldı.
Her yıl düzenlendiği tarihi mekanların atmosferi ve sergilenen eserlerin özellikleri ile muhteşem bir tarih ve kültür hazinesini yansıtan fuar, bu yıl da iç ve dış dekorasyonu ile göz dolduracak. Dünyanın çeşitli ülkelerinden bilimadamı, koleksiyoner ve sanatseveri İstanbul'da buluşturan fuara, bu yıl da yaklaşık 50 yerli ve yabancı antika ve sanat kuruluşu katılıyor.
Birbirinden değerli antika ve sanat eserlerinin sergilendiği fuarda Türk - İslam eserleri, antika harita ve gravürler, el yazması nadir kitaplar, Osmanlı ve Avrupa tablolar, oryantalist resimler, Selçuklu ve Osmanlı sanat eserleri, 18. ve 19. yüzyıl mobilyalar, 16. yüzyıl Ching ve Ming hanedanları mobilyaları, gümüş ve cam işçiliğinden örnekler, Meissen, Berlin, Viyana, Paris ve Rus porselen örnekleri, eski Osmanlı ve Avrupa mücevherler, eski Anadolu ve Kafkas kilimleri, Avrupa goblen duvar halıları sergileniyor.
Fuar bünyesinde 7 Kasım Cumartesi günü saat 17:00'da bir de müzayede düzenlenecek. Müzayedede yaklaşık 30 parça eser satışa sunulacak. 16. - 19. yüzyıllar arasına tarihlendirilebilen çok değerli Osmanlı ve Osmanlı pazarı için yapılmış Avrupa eserler arasında şunlar var:
* Osmanlı tuğralı gümüş tatlı takımları, kaşıklar, ayna ve kupalar.
* III. Ahmet (1703 - 1730) dönemine ait tavan şamdanları, Edirne bir çift ahşap çiçek bezemeli pano.
* Bernheimer koleksiyonundan 17. - 18. yüzyıllar arasına tarihlendirilebilen Osmanlı nakışları, Bursa çatmalar.
* 19. yy. Osmanlı kemer tokaları ve Divanhane çalışması, Osmanlı kuyumculuk örnekleri.
* Osmanlı peyzajları ve tiplemeleri içeren tablolar, Brindesi imzalı suluboyalar.
* Beykoz işleri.
* Çok değerli hat örnekleri ve erken dönem Osmanlı padişahlarına ait tuğralı fermanlar. Bir diğer müzayede haberi de Eskidji'den. Eskidji Müzayede Evi ikinci özel müzayedesini 2 Kasım Pazartesi günü (yarın) saat 18:30'da Art adlı 2 numarılı salonda gerçekleştirilecek. Müzayedede birbirinden değerli ve nadide 117 adet sanat eseri satışa sunulacak.

Onur sergisi
Fuarda "Cumhuriyet'in 75. Yıl Kutlamaları" için özel bir çalışma yapıldı. Dolmabahçe Sarayı atölyelerinde yenilenme çalışmalarını yürüten uzman kadro, yaptığı restorasyon çalışmalarının yanı sıra, saray koleksiyonundan parçaları da aslına uygun olarak yeniden üretiyor. Bu çalışmalar çerçevesinde M. Kemal Atatürk tarafından şahsen kullanılmış olan ve orijinali Florya Köşkü'nde bulunan koltuk özel olarak, tek bir tane hazırlandı. Fuar süresince teşhir edilecek olan koltuk, 7 Kasım Cumartesi günü saat 17:00'da açık artırma ile satışa sunulacak. Elde edilecek gelirin tamamı Dolmabahçe Sarayı'nın yenilenme çalışmalarında kullanılmak üzere TBMM Vakfı'na bağışlanacak.

Yazarlar