The Others Geleceği kazanmak için...

Geleceği kazanmak için...

15.10.2001 - 00:00 | Son Güncellenme:

Geleceği kazanmak için...

Geleceği kazanmak için...


Geçen perşembe gününden başlayarak, çocuklara yönelik yoğun bir yayıncılık faaliyeti başlattı Milliyet. Uzunca bir süredir hem çocuklar hem de gençlerden "bize ait bir bölüm, bir sayfa, bir ek olsun" taleplerinin ardı arkası pek kesilmemişti. Atılan bu önemli adım, çocukların yüzünü güldürecek türden. Milliyet artık bir çocuk sayfası içeriyor.
"Ben okuma yazmaya başladığım gün, gazete okumaya başladım" diye anlatıyor Milliyet Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Y. Yılmaz. "Milliyet'te o zamanlar çizgi romanları ilgiyle okurdum. Gazete okumadan büyüyen bir çocuk, ne kadar iyi eğitim alırsa alsın, önemli bir vizyon eksikliği yaşayacaktır. Dünyada neler olup bittiğini sağlıklı biçimde algılayamayan çocukların bunun zararını göreceklerini düşünüyorum. Bu yüzden, öncelikle onlara gazete okutmayı öngörüyoruz."
"İkincisi, kendimden de biliyorum ki, Milliyet'i okuma alışkanlığı küçüklükten kazanılmış bir alışkanlık. Bir bakıma gelecekteki okurları hazırlamakta önemli bir adım olarak görülebilir."
Kampanya, ilk başta - iki üç hafta kadar - her gün tam sayfa olarak sürecek. Daha sonra, müfredatın yoğunlaşmasıyla birlikte, haftada bir tam sayfa, diğer günler ise yarım sayfa olacak. Bunun yanında ek yayınlar çocuklara sunulacak.

Çocuklara ilişkin tüm yayın faaliyetlerinin başında Yalvaç Ural var. Eski bir Milliyet ailesi ferdi olan Ural'ın 23 yıllık kariyerini 37 çocuk dergisinin kurucu ve editörlüğü, 65'in üzerinde çocuk kitabının yazarlığı süslüyor.
Eski günleri anarken, bir süreci anımsatıyor Ural. "Milliyet ailenin tümü ile ilişkili bir gazeteydi" diyor. "Böyle olduğu için çocuklar stripleri okuyarak çocuk dergisine geçiyor, oradan Milliyet Sanat'a, spor sayfasına ve giderek tüm içeriğine yöneliyorlardı. Gazete tiryakiliği böyle bir anlayışla yaratılıyordu."
Amaç bir ölçüde bu geleneği canlandırmak. Ural, çizgi bantların çocuklar için çok önemli bir işlev gördüğünü düşünüyor. "Seçilmiş ürünlere yer veriyoruz. Örneğin Joystick ve Zits gibi diziler dünyada yüzlerce gazetede yayımlanıyor. Şiddete yakın bantlardan özellikle uzak durduk. Eskiden IQ testleri yoktu ama bunları çocuklar seviyor, istiyor. Renkli, dolgun bir içerikle çıkıyoruz çocukların karşısına."
Önemli bir konu, Çocuk Kulübü’nün yeniden canlandırılması. Kulübe üyelik için bir form doldurulacak. Bu formlar 19 Ekim günü yayımlanacak ekte yer alacak. Kulübün işlevleri çok: Üyeler her türlü etkinliğe katılabilecek, bulamadıkları kitapları kulüp aracılığıyla edinecekler. İndirimli CD, oyuncak alacak, yine düşük ücretle veya ücretsiz tiyatro veya sinema izleyebilecekler. Üye sayısı 100 kişiyi geçen okullarda Çocuk Kulübü özel gösteriler düzenleyecek. Küçük üyeler, Çocuk Dergisi'nde çıkan yapıtları (şiir, fıkra, resim vs..) için telif ücreti de alacaklar.
"Milliyet, çocuklara, 'ben buradayım ve sizler için varım!' diyecek" diye noktalıyor Ural. Türk basınında epeydir göz ardı edilen bir gelenek böylece yeniden hayat buluyor. Küçük okurları, umuyorum, sevindirecektir.