The Others Gençler sağlıklı beslenmeyi bilmiyor

Gençler sağlıklı beslenmeyi bilmiyor

27.04.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Gençler sağlıklı beslenmeyi bilmiyor

Gençler sağlıklı beslenmeyi bilmiyor

       UNICEF'e göre, gençlerin büyük çoğunluğu düzensiz besleniyor. Özellikle ergenlik döneminde başlayan dengesiz ve düzensiz beslenme, okullarda hızla yaygınlaşıyor. Gençler, tükettikleri az meyve - sebze yanında, bol miktarda tatlı ve abur cubur atıştırmayı tercih ediyorlar. Öğrencilerin çoğu, enerji verdiği gerekçesiyle çikolata türü bol kalorili yiyecekleri tüketiyorlar.
       Donna Moderna Dergisi'nde yer alan yazıya göre, İtalya'da bulunan Toplumsal ve İktisadi Araştırmalar Merkezi'nden Araştırmacı Maurizio Dini, "Genç kızların çoğu gerekli olmadığı zamanlarda bile diyet yapıyor. Birçok genç, oturup yemek yemek yerine bir şeyler atıştırmayı daha uygun buluyor ve kahvaltı yapmıyor. Bu gençlerin çoğu, üniversiteye başladıkları zaman arkadaşlarının da etkisiyle alkolle tanışıyorlar" diye bir açıklamada bulunuyor. "Gençlerin beslenme konusunda yanlış hareket etmeleri, bu konudaki bilgi eksikliğinin açık bir göstergesidir" diyor Dini ve öğrencilere, düzenli beslenme konusunda gerekli bilginin verilmesinin zorunluluğuna dikkat çekiyor. Bunun için, İtalya'da, Ulusal Beslenme Merkezi'nin görsel ve işitsel olarak hazırladığı iki ayrı program var: Ortaokul ve Lise öğrencilerine yönelik bir beslenme eğitim paketi.

       Türkiye'de de, Ulusal Sağlık ve Beslenme Araştırması verilerine göre, en çok atlanan öğün kahvaltı. Araştırmada, hiçbir şey yemeden okula giden çocuk oranı yüzde 7, ara sıra bir şey yiyerek okula giden çocuk oranı da yüzde 9 olarak belirtiliyor. Kahvaltı yapmadan okula giden öğrencilerin çoğunun dersleri erken saatte başlıyor. Öğrenci de, bundan dolayı ya kahvaltı yapacak vakit bulamıyor ya da erken saatlerde bir şey yemek istemiyor.
       Son 10 yıl içinde, özellikle küçük çocukları hedefleyen programlarla "fast food" a olan talep artarken, hazır yiyeceklerin cazibesine kapılan çocuk ve gençlerde yeterli lif alınmamasına bağlı olarak çeşitli rahatsızlıklar başgösteriyor.
       Uluslararası düzeyde yapılan çok sayıda araştırma, insanların çocukluk ve gençlik dönemlerinde kazandıkları dengeli ve düzenli beslenme alışkanlığının, yaşam boyunca sağlığı etkileyen en önemli faktörlerden biri olduğunu ortaya koyuyor. Yaş ilerledikçe olumsuz etkilerini gösteren şişmanlık ve buna bağlı olarak oluşan kalp ve damar hastalıkları, diyabet gibi rahatsızlıkların önlenmesi için, beslenme kültürünün yerleşmesi gerekiyor.