The Others Gitmek de zor, kalmak da

Gitmek de zor, kalmak da

02.10.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Gitmek de zor, kalmak da

Gitmek de zor, kalmak da


12 yıl önce geldikleri İstanbul'da sürekli geçim sıkıntısı yaşadılar. Deprem tuz - biber, son çare köye geri dönüş oldu.


       Iğdır'dan tarlalarını satarak 12 yıl önce İstanbul'a göç eden sekiz kişilik Uçum Ailesi, depremde evleri oturulamaz hale gelince çareyi memleketlerine dönmekte buldu.
       Eşyalarını İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin kiraladığı kamyonla memleketleri Iğdır'a gönderen anne Kibare Uçum, depremin ailesini ikiye böldüğünü söyledi. İki oğlu, gelinleri ve iki torunuyla birlikte yaşadıklarını belirten Uçum, "Geçim sıkıntısına direniyorduk, ancak deprem hayatımızı değiştirdi" dedi.
       Depremde hasar gören evlerinin mühürlendiğini, yeni ev aradıklarını, ancak kiraların yüksek olması nedeniyle çareyi memleketlerine dönmekte bulduğunu anlatan Uçum şunları söyledi:
       "Oğlumla köyümüze gittik. Akrabalarımız yanlarına alarak destek olacaklarını söylediler. Gelinimi ve torunumu bıraktım. Diğer oğlum dönmeye razı olmadı. Yeni doğan torunuma bakmak için bir süre İstanbul'da kalacağım. İstanbul bizi darmadağın etti. Deprem olmasaydı evsiz kalmayacaktık. Yüreğim iki parça."
       Eşi ve çocuğunu köyüne bırakan konfeksiyon işçisi Engin Uçum da köye dönmeyi sürekli düşündüğünü ancak yıllarca direndiğini belirterek şöyle konuştu:
       "Zaten geçinemiyorduk. Deprem 80 milyon liraya oturduğumuz eve hasar verdi. Yeni ev bulamadık. Depozito ve kiralar yüksekti. Geçim sıkıntısına deprem de tuz - biber oldu. Köyde de iş bulamadım. Ailemin yarısını burada bırakıyorum. Gözüm arkada kalacak. Çocuğumun geleceğini köyümüzde arayacağım."
       Köylerine dönmek isteyenlerin eşyalarının taşınmasına yardımcı olan ve otobüs biletlerini temin eden Büyükşehir Belediyesi yetkileri ise tersine göçe ilginin arttığını bildirdi. Yetkililer, depremden sonra yedi aileyi köylerine gönderdiklerini, 50 ailenin de sırada olduğunu kaydetti.

Üç artçı şok bir deprem oldu

       Marmara Bölgesi'nde büyük ölçüde can ve mal kaybına neden olan depremin ardından artçı sarsıntılar devam ediyor.
       Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nden verilen bilgiye göre, dün saat 09.09'da merkez üssü Yalova'da, saat 11.11'de merkez üssü İzmit'te ve 12.26'da merkez üssü Adapazarı'nda 3.0 büyüklüğünde üç artçı sarsıntı meydana geldi.
       Bu arada, saat 11.03'te merkez üssü Van'da 3.4 büyüklüğünde bir deprem kaydedildiği bildirildi.

Bankamatikle kira yardımı

       Depremde evleri hasar gören 6 bin kişiden 2 bin 800 kişiye kira yardımı ödenmeye başlandı. Sakarya Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, yardım almak için başvuran depremzedelere bankamatik kartı verdi.
       Vakıf, 100 milyon liralık kira yardımlarını, depremzedeler için Vakıflar Bankası'nın Adapazarı şubesinde açılan hesaplara yatırdı. Vatandaşlar, paralarını almak için günün erken saatlerinde bankamatikler önünde kuyruk oluşturarak paralarını çekti.
       Kira yardımı almaya hak kazanan depremzedeler, paranın hesaplarına yatıp yatmadığını internet aracılığıyla kontrol edebilecek.
       Kocaeli'nde de kira yardımından yararlanmak isteyenler dün formlarını teslim etmeye başladı. Depremzedeler, Kocaeli Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı önünde izdiham yarattı. 10 bin kişi, gün boyu form verip müracaat numarası alabilmek için sıra bekledi. Kuyruğun uzunluğu iki kilometreyi geçerken, vatandaşlar 10 memurun çalışmasına tepki gösterdi.
       Yalova'da da kira yardımı almak için baş vuran 628 kişinin durumu, Yalova Valisi Nihat Özgöl başkanlığındaki bir komisyon tarafından inceleniyor.