The Others Göktepe davası sil baştan

Göktepe davası sil baştan

18.07.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Göktepe davası sil baştan

Göktepe davası sil baştan

       YARGITAY 1. Ceza Dairesi, gazeteci Metin Göktepe'nin öldürülmesinde suçlu bulunarak 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılan 5 güvenlik görevlisi hakkındaki kararı, usul yönünden bozdu. Kararda, Evrensel Gazetesi'ne "Haydar Kutlu" rumuzuyla yazı yazan meçhul tanığın dinlenmesi gerektiği belirtildi.
       Daire Başkanı Türkan Güven'in açıkladığı kararda, "ifadeleri zapta geçen katibin isminin yazılmaması", "hakimin karara imza atmaması" gibi maddi hatalar saptanırken, bozma gerekçeleri arasında, "soruşturmanın yeterince genişletilmediği" gibi esası da etkileyebilecek önemli tesbitler yapıldı.
       Kararda, sanık polisler hakkında soruşturma yürüten Emniyet müdürleri Deniz Gökçetin, Muzaffer Caydan ve Turan Yılmaz hakkında düzenlenen soruşturma dosyalarının yerel mahkemece incelenmediği belirtildi.
       Daire, davada beraat eden sanıklardan polis memuru Murat Polat'ın gerekçeli kararda suçlu bulunmasına karşın, kısa kararda hakkında beraat hükmü kurulması çelişkisine dikkat çekti ve hatanın düzeltilmesini istedi.
       Daire'nin bozma gerekçesinde dinlenmesini istediği tanıklar arasında, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren'e Marmaris'te suikast hazırlayan DHKP - C'lilerin plana katıldığını öne sürdüğü İlhan Uçar bulunuyor. Bu suç nedeniyle İstanbul'da gözaltına alınan ve yaklaşık bir yıldır tutuklu olarak yargılanan Uçar'ın davası halen sürüyor.
       Daire, ne sanık ne de müdahil avukatlarınca tanınmayan bir kişinin daha dinlenmesini istedi. "Haydar Kutlu" isimli bu tanığın, Göktepe'nin dövüldüğünü gören, Evrensel'e rumuzla yazı yazan bir kişi olduğu sanılıyor. Müdahil avukat Kamil Tekin Sürek, böyle bir kişinin isminin dosyada bulunmadığını, ancak gerekçeli karara "Göktepe'nin öldürülmesi ardından Evrensel'e olayla ilgili düşüncelerini yazan kişi" olarak geçtiğini söyledi.
       Dava dosyasında, yargılamayı kimsenin yapmak istememesi nedeniyle İstanbul - Aydın - Afyon üçgeninde dolaşırken bir takım maddi hataların da yapıldığı ortaya çıktı. Daire yargılamadaki usul hatalarını şöyle sıraladı:
       * Sanıklar Metin Küşat ve Battal Köse doğum kayıtlarının okunarak diyeceklerinin sorulmaması,
       * Sanık Şuayip Mutluer'in karar başlığında kayıtlı bulunduğu il ve ilçe adının nüfus kaydındaki bilgilerle uygun olarak yazılmaması,
       * İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde tanık alınan sanık ifadelerinin altında savcıyla hakimin imzasının bulunmaması,
       * Eyüp 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nce talimatla sorgusu yapılan sanıklarla ilgili olarak düzenlenen tutanağın hakimce imzalanmaması,
       * Tanık Radikal Gazetesi Muhabiri Ahmet Şık, Hür Yeni Dünya isimli muhabir, davada önce sanık olarak yargılanan, sonra dosyası ayrılan polis memuru Yalçın Akdeniz'in olayla ilgili bilgilerine başvurulmaması.
       Davada 800 gün süren yargılama sonucunda verilen karar, 136. gün sonra bozuldu. Afyon Ağır Ceza Mahkemesi'nin ilk kararında, Emniyet Amiri Seydi Battal Köse, polis memurları Şuayip Mutluer, Saffet Hızarcı, Fedai Korkmaz ve Metin Küşat, 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Aynı davada polis memurları Murat Polat, Burhan Koç, İlhan Sarıoğlu, Selçuk Bayraktaroğlu, Tuncay Uzun ve Fikret Kayacan da beraat etti. Yargıtay 1. Ceza Dairesi'nin önceki günkü temyiz duruşması ve dün açıkladığı karar ardından, yargılama Afyon Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden yapılacak.