The Others Gölcük'ten bir feryat

Gölcük'ten bir feryat

03.09.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Gölcük'ten bir feryat

Gölcükten bir feryat


Gölcük Belediye Başkanı: Sahipsiz kaldık. Ölü sayımız 10 bin civarında. Herkes yavaş yavaş çekiliyor. Fakat şimdiden rant kavgası da başladı.


       Gölcük Belediye Başkanı İsmail Barış, depremin ardından rant paylaşımı kavgasının başladığını savunarak, "Ötelenmiş ve itelenmiş bir vaziyette olduğumuzu hissediyorum" dedi.
       FP Genel Başkanı Recai Kutan'ın başkanlığındaki heyet, önceki gün akşam saatlerinde Gölcük Belediyesi'ni ziyaret etti. Milliyet muhabirinin de bulunduğu görüşmede FP'li Belediye Başkanı İsmail Barış'ın isyanı, Kutan ve Bayındırlık eski Bakanı Cevat Ayhan'ı şaşırttı.

FP'li ama Kutan'a sert çıktı

       Ayhan'ın FP'li İstanbul ve Ankara büyükşehir belediyelerinin yardımlarını övmesi üzerine Barış, "Bize bir İzmir Bükşehir Belediyesi sahip çıktı. Sağolsunlar kardeş belediye gibi yanımızdalar" dedi.
       Konuşmasını artçı depremin sarsıntısına karşın kesmeyen Barış tepkisini şu sözlerle ortaya koydu:
       "İller Bankası bir şey yapmıyor. Afet İşleri'nin kendisi afet durumda. Bayındırlık Bakanlığı'ndan tespit için memurlar gelmiş. İçlerinde ne yapacağını bilen yok. Bürokrasi yaratılıyor yalnızca. Depremde benim 30 personelim vefat etti. Diğerlerinin ya eşi ya çocuğu vefat etti. Perişan vaziyetteyiz. 40 bin insan şu an sokakta. Bizim acilen 15 bin daireye ihtiyacımız var. Bizim burada yazlık yok. Hasarın yüzde 98'i denize yakın aşağı kesimlerde oldu. 4 bin ölümüz var. Enkaz altında kalanlarımız var. Gayrı resmi ölü sayısının 10 bin dolayında olduğunu tahmin ediyorum.
       İlk planda donanma bize yardım edemedi. Çünkü kendileri de hasar gördü. Onlarda haliyle bir şey bekleyemezdik. Öğrendiğim 540 askeri personel vefat etmiş. Gölcük sahipsiz kaldı. 528 bina üst üste çöktü. Tamamen indi. Büyük bir felaket yaşadık. Deniz evleri yuttu, korkunç bir ses vardı, gökyüzünde ateş vardı. Denizin içinde 200 metre yarık olduğu söyleniyor. Kavaklı bölümü her gün denize doğru kayıyor. Su şebekesinin tamiri imkansız. Yol altına yeni bir şebekenin yapılması gerekiyor."

Pay kavgası var

       Yetkilerin ellerinden alındığını, hiç bir proje hazırlayamadıklarını öne süren Barış şöyle devam etti:
       "Prefabrik büyük bir yalan. Yıkılan mahallelerimizden biri, imar planını bakanlığın yaptığı mahalle. Yaralar sarılmadan rant kavgası başladı. Benim bu pay dağılımı kavgasından sıyrılmam lazım. Şu anda deprem değil pay kavgası var. Gelecekleri kime yönlendiririz telaşı başladı.
       Mali yardımı geri iade ediyoruz. Ben bakanın, kimsenin oyuncağı değilim. Ben halkın seçtiği bir belediye başkanıyım. 26 bin nüfusu olan Değirmendere'ye 75 milyar, 77 bin nüfusu olan Gölcük'e 100 milyar neye göre veriyorlar. Bunun ne ahlaki ne de insani boyutu var. Bunu kabul edemem.
       Herkes yavaş yavaş çekilmeye başladı buradan. Yakında sorunlar başlayacak. Dışarıdan gelen yardımlara Kızılay el koyuyor. Bu söylediklerim yorgunluğun, heyecanın değil burda yaşananların ifadesidir. Ben insanların arasına çıkamıyorum. Bana soruyorlar, halka ne diyeceğim ben? Yeğenim bir metre ötemdeydi, bir şey yapamadım. Enkazda kaldı. Bunlar geldi geçti. Ama kış geliyor insanımız perişan olacak."