The Others Görülmemiş felaket

Görülmemiş felaket

22.05.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Görülmemiş felaket

Görülmemiş felaket

Görülmemiş felaket
       BAŞBAKAN Mesut Yılmaz, Bartın, Karabük ve Bolu'daki sel felaketini "Maalesef çok ciddi bir afet yaşanmaktadır" diye değerlendirirken bölgelere hava şartları nedeniyle ulaşımda zorluk çekildiğini bildirdi.
       Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit başkanlığında bir kriz masası oluşturuldu. Görülmemiş bir sel felaketi yaşandığını belirten Ecevit, "Bölgeden haber alamıyoruz. Sadece Karabük Valisi'yle bağlantı kurabildik. Bartın'dan imdat çağrıları gelmiş. Havadan kurtarma imkanlarını araştırıyoruz" dedi.
       Yılmaz dün Meclis'teki odasında yaptığı açıklamada Bartın'ın merkezinin yüzde 70'inin sular altında kaldığını, Karabük'ün Yenice ilçesinde nüfusun büyük bölümünün Orman İşletmesi'ne taşındığını, 150 - 200 kişinin ise kurtarılmayı beklediğini kaydetti. Yılmaz, helikopterlerle kurtarma çalışmalarının sürdüğünü ancak hava şartları nedeniyle her yere ulaşmanın mümkün olmadığını belirtti.
       Yılmaz, Ecevit'in başkanlığında oluşturulan kriz masasının yanı sıra Bayındırlık Bakanlığı'nda da kriz masası kurulduğunu, gıda ve yardım malzemesi yüklenmiş uçakların hava şartlarının düzelmesi için bekletildiğini bildirdi. Karabük Valisi'yle görüştüğünü ve yağışın nispeten azaldığının iletildiğini anlan Başbakan, en kritik durumdaki yerlerin Bartın merkez ve Karabük'ün Yenice ilçesi olduğunu söyledi. Bayındırlık Bakanı ile bölge milletvekillerinin bugün bölgeye gideceklerini kaydeden Yılmaz, "Devlet bütün imkanlarıyla bölgeye ulaşmaya çalışmakta ve yapılabilecek herşeyi yapmaktadır ancak bazı merkezlere ulaşılamamaktadır. Ümidimiz daha fazla can kaybı olmamasıdır" dedi.
       Genelkurmay Başkanlığı'ndan da helikopter ve araç yardımı aldıklarını ancak ulaşım güçlüğünün hava ve bölge şartlarından kaynaklandığını belirten Yılmaz, Kızılay, Sağlık Bakanlığı, Ankara Sivil Savunma Birliği'nin bölgeye yardım ekiplerini yola çıkardığını bildirdi.

       Başkanlığında kriz masası oluşturulan Ecevit ise sel felaketinin Karabük'ün Yenice ilçesi, Bartın ve Zonguldak'ın Devrek, Çaycuma, Saltıkova, Gökçebey ilçelerinde etkili olduğunu belirterek şu bilgiyi verdi:
       "Erken saatlerde başlayan yağmur, Meteroloji'den alınan bilgiye göre artarak sürecek. Telefon bağlantıları kesildi. Bölgeye kara ve havadan ulaşımda hala güçlük çekiliyor.
       Beş helikopter bölgeye gönderildi. Üç zodiak bot Devrek'e bir zodiak bot ise Saltıkova'ya indirildi. 4. ve 15. Bölge Karayolları tüm araçlarıyla devrede. Devrek yolu açıldı. Bartın'ın 1.5 kilometre yakınına kadar ilerleme kaydedildi. Askeri birlikler bölgeye sevk edildi. Kriz masası ve bütün ilgili bakanlıklar uyum içinde çalışıyor. Kızılay'ın çadır gibi hazırlıkları sürüyor. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonu'ndan 170 milyar ilk yardım olarak bölgeye gönderildi. Açlık yaşanmaması için fırınlar tam kapasite çalışıyor. Yenice'ye helikopter indirildi durum kritik değilmiş. Karabük'e üç helikopter indi. Yedi bot atıldı 5 kişi kurtarıldı. Çaycuma'da yedi kişi kurtarıldı."

       DEVLET Bakanı Hasan Gemici, 17 - 21 Mayıs'ta yurdun çeşitli bölgelerinde meydana gelen sel felaketinden zarar gören vatandaşlar için, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu'ndan 281 milyar lira yardım yapıldığını açıkladı.
       Devlet Bakanlığı'nın dünkü yazılı açıklamasına göre, Zonguldak ili, Devrek, Çaycuma, Gökçebey ilçelerine 80, Bartın ili Ulus, Kurucaşile ve Amasra ilçelerine 50, Karabük ili ve Yenice ilçesine 40, Bolu ili, Yığılca ve Mengen ilçelerine 20, Bolu ili, Düzce, Cumayeri, Çilimli, Dörtdivan, Gerede, Gölyaka, Göynük, Kıbrıscık, Mudurnu, Seben, Yeniçağa ilçeleri ve köylerine 55, Aydın ili, İncirliova, Kuşadası, Söke ilçelerine 21, Kars ili, Arpaçay, Susuz ve Akyaka ilçeleriyle bağlı köylere 5, Sakarya ili, Hendek ve Karasu ilçelerine 10 milyar lira dağıtıldı.

       TÜRK Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) tüm birimleri, Batı Karadeniz'deki sel afetinde can kaybının önlenmesi ve kurtarma operasyonları için faaliyete geçirildi.
       Bölgedeki jandarma birlikleri anında afet bölgesine sevk edilirken, Hava Kuvvetleri'ne ait bir nakliye uçağı bulut altı ve alet uçuşu yaparak, Bartın bölgesine 8 kurtarma botu attı. Kurtarma faaliyetine katılan Deniz Kuvvetleri'ne ait Barbaros Firkateyni Gölcük'ten, 3 hücumbot da İstanbul'dan, afet bölgesine hareket etti. İçinde SAS ve SAT komandoları, doktor, sağlık ve gıda malzemesi bulunan Barbaros Firkateyni ve hücumbotlar, saat 17.30'da bölgeye ulaşarak Bartın'daki yurttaşların tahliye operasyonuna başladı.
       TSK, Ankara'da da bir ambulans uçağı ve ambulans helikopterini hazır bekletiyor. Ancak kötü hava koşulları nedeniyle araçlar bölgeye ulaşmıyor.
       Genelkurmay Doğal Afet Koordinasyon Merkezi de, dün saat 14.00'ten itibaren faaliyete geçirilirken, MGK Genel Sekreterliği'nde oluşturulan "Başbakanlık Kriz Yönetim Merkezi"nde bir generalle bir subay görevlendirildi.
       Afet bölgesine daha önce ulaşan Kara ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı ile Jandarma Genel Komutanlığı'na ait toplam 7 helikopter de, arama - kurtarma faaliyetinde kullanılıyor. Karabük bölgesinde görev yapan 2 vinçli helikoptere takviye olarak, bir vinçli helikopter daha gönderildi.
       Hava koşullarının uygun olması durumunda da, Hava Kuvvetleri'ne bağlı uçaklarla bölgeye paraşütle battaniye ve gıda malzemesi atma harekatı yapılacak.